Primer pla d'Ada Colau parlant amb diversos micròfons de diferents mitjans de comunicació davant
POLÍTICA

Ada Colau deixarà l'Ajuntament de BCN: els motius de la seva decisió i el seu futur

L'exalcaldessa prepara la seva sortida al capdavant dels Comuns a la capital catalana per aquest mes de setembre

Ja tenim aquí el darrer xou d'Ada Colau. L'exalcaldessa de Barcelona prepara la seva sortida de l'Ajuntament de la capital catalana per aquest mes de setembre. I ho farà amb un moviment sorprenent. Bàsicament, la líder dels Comuns es marcarà un Junqueras. És a dir, se n'anirà ara per tornar amb més força d'aquí a uns mesos.

Ada Colau té previst deixar el seu càrrec al capdavant de Barcelona a Comú. Ho farà, segons avança El Confidencial, els primers quinze dies d'aquest mes de setembre. Això sí, les mateixes fonts asseguren que el seu adéu no significa que posi punt final a la seva trajectòria política.

Primer pla d'Ada Colau aplaudint i somrient lleugerament

La intenció d'Ada Colau és anar-se'n ara per tornar d'aquí a uns mesos. En aquest temps, l'exalcaldessa es dedicarà a la promoció internacional dels Comuns. Segons Metropoliabierta, l'objectiu que s'ha marcat és "frenar la ultradreta" a Europa. Ja sabem que l'ego de Colau és desmesurat, però les seves intencions sobrepassen tot allò que hom pogués esperar.

Amb els partits identitaris en auge a tot el continent (França, Alemanya, Itàlia, Suècia... i també Espanya), Colau vol treballar per frenar aquesta tendència en la política europea. Un objectiu ambiciós per a la líder d'un partit que és la tercera força a Barcelona i que al Parlament de Catalunya amb prou feines va aconseguir sis escons. A més, els Comuns formen part de Sumar, que a cada enquesta va perdent suports a grapats. Tot i això, malgrat aquest escenari, Colau es vol erigir com a salvadora davant la malvada extrema dreta a tot Europa.

Muntatge d'Ada Colau a l'eixample de Barcelona

Això sí, com explica El Confidencial, la seva lluita contra "la ultradreta" només durarà un temps. I és que les seves intencions són les de tornar a liderar el partit a Barcelona i aspirar a l'alcaldia a les eleccions municipals del 2027. Així doncs, si segueix aquest pla, arribarà, com a mínim, fins als 16 anys de trajectòria en la política institucional. Gens malament per a algú que el 2015 es va presentar per primera vegada a les eleccions per lluitar contra la casta política.

Un altre motiu del moviment d'Ada Colau és la preparació de l'Assemblea Nacional dels Comuns, que se celebrarà el 16 i 17 de novembre. Tot i que fonts del partit asseguren que volen renovar els seus lideratges, l'exalcaldessa no té intencions de fer un pas al costat. Al contrari, vol consolidar la seva posició a la cúpula del partit, que ara mateix comparteix amb Jéssica Albiach i Candela López.

Ernest Urtasun i Ada Colau, asseguts i recolzant els colzes en una taula es miren fixament mentre parlen

És evident que els Comuns no passen precisament per un bon moment. El 2023 van perdre l'alcaldia de Barcelona després de quedar per darrere del PSC i de Junts. El 2024 van forçar noves eleccions a Catalunya després de no aprovar els pressupostos del Govern de Pere Aragonès. I en aquesta cita electoral, van perdre dos escons, no van aconseguir representació ni a Tarragona, ni a Girona, ni a Lleida i només l'aritmètica parlamentària els ha salvat de caure en la irrellevància. De fet, Salvador Illa és president gràcies als seus vots, són el seu soci preferent i ningú descarta que en un futur puguin acabar entrant a l'executiu català.

El mal moment que viuen els Comuns també ha fet que creixin les veus internes que aposten per canviar les cares visibles del partit. Creuen que el temps d'Ada Colau ja s'ha acabat. Tot i això, la manca de cares amb certa tirada dins de la formació és una evidència. I és que, més enllà d'ella, Jéssica Albiach i potser Janet Sanz o David Cid, la resta de dirigents dels Comuns són més aviat desconeguts per al gruix de la població. En qualsevol cas, això es debatrà a l'assemblea del novembre vinent. En la qual Colau té intenció de tornar amb més força per continuar vivint de la política. Això sí, després d'intentar frenar l'auge “de la ultradreta” a Europa.

➡️ Política

Més notícies: