Dona somrient amb cabells curts i foscos, vestida amb un blazer blau clar, amb un fons fosc i un cercle vermell que mostra una imatge borrosa d'una persona en vestit.
POLÍTICA

Ana Pastor torna a sortir escaldada: 'Un greu error de desinformació'

Una de les periodistes més influents d'Espanya confon tot un país amb una regió

Una de les notícies de la setmana és l'èxit electoral d'Alternativa per Alemanya (AfD) a les eleccions regionals de Turíngia i Saxònia. Com es podia esperar, aquesta victòria ha aixecat tota una polseguera mediàtica i política. La raó no és cap altra que el perfil polític d'aquest partit.

Des de "neonazis" fins a "ultradreta" i passant per "dreta identitària" o "conservadors", cadascú escull l'etiqueta que en reforça el relat. Com ja és habitual, dels esdeveniments polítics de l'estranger se selecciona allò que serveix per a la polarització i el conflicte partidista.

I com també és habitual, els mitjans de comunicació oficialistes no han trigat a posar el crit al cel. Més encara en el cas d'Alemanya, el passat recent i preocupant de la qual és conegut per tothom.

L'error d'Ana Pastor

Entre les figures periodístiques més influents que s'ha llançat a comentar l'esdeveniment hi ha Ana Pastor. En un missatge publicat a xarxes socials, i remès a una notícia del seu mitjà, Newtral, Pastor assenyala que “a Alemanya un 38% dels joves (entre 18 i 24 anys) ha votat la ultradreta”:

Més enllà de la línia editorial que defensa Ana Pastor, el que ha cridat l'atenció dels usuaris a X ha estat la referència a “Alemanya”.

El motiu és tan simple com que les eleccions no han estat a Alemanya sinó en alguns estats d'Alemanya. Seria equivalent a extrapolar a tot Espanya els resultats d'unes eleccions autonòmiques. Tot i que Ana Pastor no permet els comentaris de qualsevol a les seves publicacions, no ha pogut evitar una nota de la comunitat aclarint la notícia.

Com bé assenyala la nota aclaridora, Turíngia representa el 2% de la població alemanya, de manera que l'extrapolació a tot el país és impossible. Així mateix, això contrasta amb el fet que la mateixa notícia de Newtral inclou l'aclariment.

Per tot això, la conclusió és que aquest “tweet indueix a un greu error de desinformació, que la seva empresa diu liderar a combatre”.

➡️ Política

Més notícies: