Un policia de la Guàrdia Urbana amb motocicleta observa un home sense camisa creuant el carrer.
POLÍTICA

Preocupació per la inseguretat latent a una ciutat de Catalunya: la cosa va a pitjor

Cap de setmana atrafegat a Lleida després de la polèmica junta de seguretat local

Lleida, una de les ciutats més grans de Catalunya, fa temps que està sumida en una greu situació d'inseguretat, amb la violència i l'incivisme desfermats. Especialment a alguns barris marginals on s'ha accelerat molt el procés de degradació. Però també al centre de la ciutat, escenari d'atracaments i agressions que han protagonitzat recentment algunes notícies virals a internet.

Aquest mateix cap de setmana transcendien les imatges d'un aldarull en una zona d'oci de la ciutat, on dos magribins van assetjar unes noies i van acabar rebent el seu merescut. Hores després, una batalla campal entre marroquins al centre de Lleida va acabar amb un ferit i diversos identificats. Durant la baralla van captar la imatge d'un dels individus armats amb una katana i sembrant el pànic entre els veïns.

Tot això fa que entre els veïns s'estengui la pregunta de què està passant a Lleida. La sensació d¿inseguretat contrasta amb el triomfalisme del govern local. L'alcalde socialista Félix Larrosa va proclamar recentment una millora de la seguretat arran de l'operatiu policial especial a barris conflictius com La Mariola o La Bordeta, on tenen lloc bona part dels delictes més greus.

La policia contradiu la Conselleria dInterior

Sense anar més lluny, la setmana passada va tenir lloc la Junta Local de Seguretat de Lleida, on els cossos policials van expressar la preocupació per la situació de la ciutat. En concret, van alertar d'un repunt de l'ús d'armes blanques als aldarulls, a més d'un increment dels furts i els robatoris a l'interior dels vehicles. A més, fa temps que la policia de Lleida queixa de la falta d'efectius que, com en altres llocs de Catalunya, posa en risc la protecció dels ciutadans.

Els Mossos d'Esquadra busquen una dona per agredir al propietari d'un bar

Però a la reunió també hi havia el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, que va tornar a fer gala de la seva particular visió de la seguretat a Catalunya.

El conseller ha valorat que Lleida "està i continuarà estant" per sota de la mitjana delictiva registrada en anys anteriors. També va destacar l'augment del 26% de les detencions gràcies a l'esforç per augmentar els efectius policials.

Un dels delictes més estesos a la zona i que més preocupa els veïns són els robatoris a domicilis. El titular del Departament d'Interior va treure pit per la reducció d'un 8% del delicte respecte a l'any anterior. Va reafirmar el seu compromís de continuar augmentant efectius, i amb l'alcalde es van comprometre a la imminent obertura de la segona comissaria de Mossos, al barri de la Bordeta.

Multireincidència i altres reptes de la seguretat a Lleida

Lleida és una de les capitals de província amb més immigració de tot Espanya, i això planteja un repte afegit al problema de la inseguretat. Amb 30.714 estrangers sobre un total de 142.990 habitants (dades de l'Idescat), la ciutat se situa al voltant del 21% de la població migrant.

L'allau de temporers i altres persones que busquen feina fa que s'acumulin els estrangers que malviuen als carrers de la ciutat.

El mateix ajuntament ha reconegut aquest problema, però ha acusat els pobles del sud d'Espanya d'enviar temporers a Lleida. Recentment, el Govern va paralitzar a petició de Junts la construcció d'un altre centre d'acollida d'immigrants a la ciutat. Aquest és un problema que fa anys que posa en risc la cohesió total del territori, encara que l'esquerra es nega a afrontar el problema i segueix acusant de racisme qui ho planteja.

Un altre dels problemes a què s'enfronta Lleida, com la resta de Catalunya, és el de la multireincidència. El mateix alcalde va reconèixer fa poc que això dificulta la feina de la policia perquè els delinqüents surten al carrer una vegada que són detinguts.

Al final, amb els problemes interns propis, Lleida no deixa de ser un reflex de la greu crisi d'inseguretat que està patint Catalunya.

➡️ Política

Més notícies: