Per què l'independentisme celebra la victòria de Nicolás Maduro
Al seu dia el govern veneçolà va mostrar el seu suport al procés i va acusar Espanya 'd'immoral'
Als anys més intensos del procés un dels mantres era el de la internacionalització de la causa catalana. El món ens mira, era l'eslògan.
Anys després, tot això s'ha traduït en una sèrie de pantans judicials que afecten diversos líders processistes. Destaca la famosa “trama russa”, que imputa a Puigdemont i al seu cercle més proper diversos delictes, com el d'alta traïció.
Més enllà d'alguns possibles contactes desafortunats, el que és segur és que el processisme va intentar donar-se a si mateix recorregut internacional. Principalment, entre països importants i que donessin bona imatge. Però diversos líders europeus – des de David Cameron fins a Emmanuel Macron – van mostrar el seu suport tancat a Espanya.
Això no va ser obstacle perquè altres països aprofitessin la situació per carregar contra Espanya. Entre ells, Veneçuela, d'actualitat ara per haver celebrat unes presumptes eleccions.
Nicolás Maduro: “presos polítics”
El presumpte guanyador de les eleccions, Nicolás Maduro, va dir el 2017 que Espanya era “immoral” per haver “reprimit el poble de Catalunya”. Així mateix, el president Maduro es va apuntar a la idea que Espanya tenia “presos polítics”.
De fons, bategava el problema de les sancions de la Unió Europea contra Veneçuela, en què Espanya tenia especial influència.
Això va portar una part de l'independentisme a aplaudir Maduro. Els sectors d'esquerres i més propers a la CUP veien en aquest suport un èxit per a la causa catalana. Altres sectors més conservadors, en canvi, no volien donar excessiu recorregut a un suport que podia resultar inconvenient.
La dubtosa victòria de Maduro a les eleccions del dia d'ahir ha ressuscitat tímidament aquest flirteig que el processisme va tenir amb la Veneçuela chavista:
Els suports internacionals que va tenir el procés al seu dia confirmen que es tractaven més aviat d'intents de tercers països d'aprofitar-se dels líders indepes, que tampoc no van saber gestionar aquesta situació.
Cal esperar que, ara, el govern de Veneçuela no digui gran cosa sobre Catalunya. Entre altres motius, perquè no hi ha sancions a la vista, governa el PSOE i la incidència de l'expresident Zapatero al país és força alta.
Més notícies: