Pla mitjà de Carles Puigdemont de peu darrere d'un faristol amb un fons blau en una roda de premsa a Brussel·les
POLÍTICA

Més problemes per a Carles Puigdemont amb l'amnistia

El Tribunal de Comptes que jutja la presumpta malversació del Procés consulta la justícia europea

El Tribunal de Comptes consultarà la Justícia Europea sobre la constitucionalitat de la llei d'amnistia aprovada pel Govern de Pedro Sánchez. Aquest òrgan té entre mans el procediment sobre el desviament de fons públics per al procés. Un procediment que inclou Carles Puigdemont com a encausat però que quedaria gens si finalment s'aplica la llei d'amnistia.

L'expresident continua esperant al sud de França en espera de poder tornar a Catalunya per assistir al debat d'investidura. En un acte a Elna aquest dissabte, ha insistit en la seva intenció de tornar fins i tot a risc de ser detingut, i ha advertit els jutges que tenen "l'obligació" d'aplicar la llei d'amnistia.

El Tribunal Suprem va elevar la setmana passada l'amnistia al Tribunal Constitucional, amb el convenciment que la llei supera l'ordenament jurídic espanyol. Ara és el Tribunal de Comptes qui eleva l'amnistia al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per consultar si contravé la normativa comunitària.

L'amnistia continua a l'aire

El Tribunal de Comptes jutja Carles Puigdemont i trenta alts càrrecs més del govern català de llavors per suposada malversació relacionada amb el Procés. Entre els encausats hi ha també Artur Mas, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Toni Comín, Francesc Homs i Lluís Puig. El tribunal, que els reclamava 3,1 milions d'euros, va deixar el cas vist per a sentència el mes de maig passat amb l'amnistia a l'aire.

L'òrgan es debatia entre dictar sentència o presentar una qüestió prejudicial a la justícia europea per sortir de dubtes en relació amb la legalitat de l'amnistia. La magistrada afirma a la seva interlocutòria que és "molt difícil conciliar la llei d'amnistia amb la prevenció de la impunitat del frau i la corrupció que persegueix el dret de la Unió Europea".

El Tribunal de Comptes recull a la interlocutòria remesa al TJUE diversos preceptes de la llei susceptibles de donar lloc a la “impunitat de les responsabilitats comptables que es poguessin declarar pels fets enjudiciats”. El procediment queda doncs en suspens, en espera de conèixer la resposta de la justícia europea.

El retorn de Puigdemont

El Govern de Pedro Sánchez va celebrar la recent aprovació de l'amnistia al Congrés creient que seria la clau per estabilitzar la legislatura. Però els jutges espanyols s'han mostrat reticents a la seva aplicació, i estan esgotant tots els recursos legals perquè la llei no troba la llera. Això complica les coses a Carles Puigdemont, però també al Govern de Pedro Sánchez.

Pla mig curt de Pedro Sánchez a la tribuna del Congrés mirant cap avall amb cara de preocupació

La investidura de Salvador Illa és a tocar i el més probable és que, si torna, Carles Puigdemont no ho pugui fer amb garanties de no ser detingut. Junts ja prepara el retorn com una demostració de força de l'independentisme, i apel·len a sortir al carrer a protegir l'expresident. És l'única sortida a la desesperada que li queda a Puigdemont, cada cop més acorralat i amb l'amenaça de passar quatre anys més a l'oposició.

Tampoc és una bona notícia per a Pedro Sánchez, les relacions de la qual amb Junts estan a punt de trencar-se. Els de Puigdemont van votar en contra de la tramitació dels pressupostos deixant la legislatura a l'aire, i el PSOE està fent equilibris perquè la seva negociació amb ERC a Catalunya no afecti la relació amb Junts. Si l'amnistia continua encallada, les relacions entre PSOE i Junts tendiran a deteriorar-se encara més.

➡️ Política

Més notícies: