Sala de la Universitat de les Illes Balears amb una bandera palestina a la taula dels conferenciants i de fons un pancarta amb el lema "Palestina llibertat, des del riu fins al mar"

POLÍTICA

PP i Vox condemnen l'acte a favor de Hamàs a la universitat pública de les Balears

Segueix la polèmica a Mallorca arran de la publicació a E-Notícies d'un acte a favor de Hamàs

Creix la polèmica a Mallorca arran de la publicació a E-Notícies d'un acte a favor de Hamàs a l'Aula Magna de la Facultat d'Educació de la UIB.

En declaracions a E-Noticies, Marga Durán, portaveu adjunta del PP al Parlament ha explicat: “Des del PP i el grup parlamentari Popular condemnem els exercicis de blanquejament de Hamàs que van tenir lloc a la UIB divendres passat. Tenim molt clar que Hamàs és un grup terrorista amb caràcter general".

"Hem de mirar si la Universitat tenia coneixement exacte del tipus de xerrada, qui la va sol·licitar, si a la sol·licitud es podia sospitar alguna cosa sobre les declaracions que s'hi van fer, que nosaltres vam condemnar rotundament", ha afegit.

Respecte de les conseqüències de l'acte, ha dit: "Em consta que la Comunitat Jueva de Mallorca està molt incòmoda amb la situació. Com a Partit Popular tenim molt clara la nostra posició. La primera PNL que vam presentar en aquesta legislatura va ser en reconeixement de la comunitat jueva i dels xuetas mallorquins i es va aprovar al Parlament per unanimitat".

"Som sensibles a tot allò que afecta la Comunitat Jueva. Nosaltres no teníem coneixement de l'acte, ens en vam assabentar per E-Notícies. Nosaltres demanarem informació sobre l'acte a la Universitat: qui la va sol·licitar, per qui va ser avalada, si coneixien el contingut del que es parlaria, per si hi hagués algun tipus de responsabilitat”.

"El que sí que volem deixar clar és que des del PP i el Grup Parlamentari Popular condemnem aquests exercicis de blanquejament de Hamàs, som molt clars en aquest sentit. Tampoc estem acord amb l'ús d'una pancarta amb el lema 'Des del riu fins al mar' el significat del qual és ben conegut per tots", explica.

Per la seva banda, el diputat de VOX, Sergio Rodríguez ha declarat a E-Notícies: "Des de VOX condemnem el terrorisme sempre vingui d'on vingui, no com fa el PSOE a la seva llei d'amnistia, que diferencia terrorisme "bo" del "dolent" ". No hi ha cap justificació possible per al terrorisme. L'exaltació del terrorisme de Hamàs a la Universitat pública és inacceptable", denuncia.

"Es pot criticar sense cap problema la política d'un país o la seva acció exterior, això és legítim, en un país democràtic es poden defensar totes les idees mentre no incitin a la violència. El més inadmissible és exaltar un grup que va cometre les atrocitats del 7 d'octubre, motivant l'operació de l'Estat d'Israel en defensa de la seva població, Segrestos, fins i tot de nadons, disparar indiscriminadament contra famílies, etc.

Respecte de l'ús de l'Aula Magna de la Facultat d'Educació, ha assenyalat: "Considerem que la Universitat, en la persona del màxim responsable, el rector, hauria d'explicar per què es permet donar pàbul a aquest tipus d'idees en un espai que paguem tots els contribuents de les Balears, perquè és una Universitat Pública”.

"Seria impensable que la Universitat permetés una conferència en què es digués que Hitler era meravellós. De la mateixa manera no es pot entendre que es permeti un acte d'exaltació d'un grup d'assassins com és Hamàs", ha assenyalat aquest diari.

Per part seva, Jacqueline Tobías, presidenta de l'Institut de Relacions Culturals Mallorca Israel ha fet arribar a E-Noticies la seva valoració dels fets: "És inadmissible que la UIB, una universitat pública que paguem entre tots, hagi cedit un espai com l'aula Magna de la Facultat d'Educació per a aquest daltabaix de discurs”.

També afegeix que “per als conferenciants, els atacs no constitueixen un acte de terrorisme, quan van deixar rius de sang, cossos desmembrats, nadons calcinats, dones embarassades amb el ventre obert, decapitacions, violacions, etc. A més es van emportar 240 ostatges, dels que encara no han tornat 129 i es pensa que una vintena estan morts. Si això no és un acte terrorista i Hamàs no és una organització terrorista, què és llavors?"

"Per justificar els seus plantejaments usen un enfilall de mentides recolzades per Hamàs i els seus acòlits. Les xifres que donen no estan contrastades. El meu enuig ha anat augmentant a mesura que he anat escoltant el que es va dir a l'acte de divendres. Per a mi és enaltiment de la violència i l'odi cap a Israel i els jueus: és antisemitisme i és punible.

La polèmica ha saltat a la premsa nacional i s'ha pogut saber que la Universitat planeja presentar l'acte pro Hamàs com una cosa emparada per la llibertat d'expressió i el lliure debat d'idees. Això sí, continuen sense pronunciar-se sobre l'assetjament que pateix la investigadora de la UIB Laura Miró Bonnín, que va ser assenyalada a l'acte com a defensora del "sionisme".

➡️ Política

Més notícies: