Muntatge de fotos d'Alberto Núñez Feijóo amb el logotip del Partit Popular de fons
POLÍTICA

El PP sí que aconsegueix la majoria absoluta al Senat

Feijóo es fa amb el control d'aquesta càmera clau per aprovar o bloquejar lleis

La nit electoral ha deixat freds a molts, i el bloc de la dreta no ha arribat a l'anhelada majoria absoluta. Davant d'aquesta situació només queden tres escenaris. Un, gairebé impossible, que Pedro Sánchez faci president Alberto Núñez Feijóo. Un altre, improbable però no impossible, que Puigdemont faci president Pedro Sánchez.

El tercer i el que sembla més probable és repetir eleccions. Però si la dreta no ha aconseguit la majoria al Congrés, sí que ha tingut una alegria al Senat.

Alberto Núñez Feijóo en un acte de campanya del PP

El PP ha guanyat clarament al Senat i ha aconseguit 120 escons que li donen la majoria absoluta. El PSOE, segona força a la cambra, ha obtingut 73 senadors. Feijóo ha remarcat la victòria al Senat, conscient de la importància que té.

El Senat pot bloquejar lleis

Encara que aquesta nit de decepció a la dreta pugui semblar secundari, a llarg termini la majoria absoluta al Senat pot ser clau. Aquesta cambra de representació territorial serveix com a òrgan de control al Govern. I té la potestat de desbloquejar o bloquejar lleis que emanen del Congrés.

En cas que Pedro Sánchez aconseguís in extremis reeditar el Govern Frankestein, la majoria conservadora al Senat podria bloquejar l'acció legislativa. Es produiria aleshores una situació atípica. L'esquerra tindria una majoria per impulsar lleis, i la dreta una altra per bloquejar-les.

Apuntala el canvi de cicle

La funció dels senadors és revisar les lleis que fa el Govern, i aprovar-les o rebutjar-les. L'aprovació d'una llei al Senat dóna llum verda perquè aquesta llei surti definitivament endavant. Però el rebuig fa que el text torni al Congrés per ser revisada i esmenada.

Per tant, com a cambra de representació dels territoris el Senat funciona com un contrapès de l'Executiu. A les últimes eleccions el PSOE va aconseguir la majoria de la cambra i va coincidir la correlació de forces amb el Congrés. En aquest cas, pot ser una peça clau per al canvi de cicle polític.

Calendari electoral 23-J

El proper pas ara serà la formació de les càmeres, que tindrà lloc el proper 17 d'agost. El rei encarregarà al candidat amb més opcions la formació duna majoria parlamentària al Congrés. Si no es forma un nou Govern al setembre, es dissoldran les Corts i anirem a noves eleccions al desembre.

➡️ Política

Més notícies: