Muntatge de fotos de Santiago Abascal, líder de Vox, i Alberto Núñez Feijóo, líder del Partit Popular, tots dos amb rostre seriós

Vox justifica el seu mal resultat assenyalant el PP

Santiago Abascal carrega contra els que van vendre la victòria de la dreta abans d'hora

No ha estat una bona nit per a Vox. El partit de Santiago Abascal s'ha quedat amb 33 diputats i ha perdut fins a 19 cadires al Congrés dels Diputats. La formació de dretes ha patit més que mai la polarització de la campanya electoral i s'han deixat pel camí 600.000 vots. Si el 2019 aconseguia el 15% dels vots, aquesta vegada s'ha quedat amb el 12,39%, però ha patit una pèrdua més gran d'escons per la llei electoral.

La nit a la seu de Vox era de cares llargues. No només pel mal resultat, sinó també perquè la dreta s'ha quedat a 7 escons de la majoria absoluta i el que és segur és que Vox no governarà a curt termini a Espanya. Veurem qué passa si hi ha una altra vegada eleccions, cosa que no és gens descartable.

Santiago Abascal, president de Vox, ha donat la cara després de saber-se els resultats electorals. I no ha dubtat a assenyalar les enquestes "manipulades" que pronosticaven una victòria còmoda de la dreta i que, segons Abascal, "han venut abans d'hora la pell de l'ós". Aquests sondejos haurien ajudat, creu el líder de Vox a una desmobilització del votant de dretes.

Primer pla de Santiago Abascal, líder de VOX, amb rostre seriós
CamaraImatge:

Europa Press

Abascal tampoc ha dubtat a culpar del pobre resultat de Vox  a Alberto Núñez Feijóo i ha recordat la seva negativa a assistir al debat. La sensació de victòria sense baixar de l'autobús hauria passat factura als dos partits. També creu Santiago Abascal que el PP "ha col·laborat a blanquejar Pedro Sánchez" votant en contra en les dues mocions de censura presentades per Vox. Aquí ha estat especialment dur amb Feijóo, que també li ha recriminat que ofereixi pactes d'Estat al PSOE i tingui la intenció de prioritzar acords amb l'esquerra i no amb ells.

El líder Vox creu que el PP no ha estat lleial. "Aquells que han apel·lat al vot útil al PP han perjudicat la suma dels dos partits de dreta", ha assegurat. I no només ha atacat Feijóo, també els mitjans afins del Partit Popular que han "col·laborat" a la demonització de Vox.

Santiago Abascal ha volgut tancar el discurs després d'unes eleccions dolentes recordant que han estat l'únic partit que han hagut de fer una campanya "sota la violència". Com s'esperava, també ha lamentat que Pedro Sánchez pugui tornar a ser president si convenç Junts: "Encara perdent pot ser investit amb el suport del comunisme, el separatisme i el terrorisme".

L'incert futur de la política espanyola deixa moltes coses a l'aire, entre les quals hi ha el possible debat intern a Vox després d'uns resultats que refermen els seus tres milions d'electors, però que l'allunyen del PP.