Primer pla d'urna electoral plena de vots
POLÍTICA

Creix la por a una tupinada el 23-J

La sospita de vot per correu a Melilla en les passades eleccions del 28-M posa en alerta la Junta Electoral

Una de les notícies més importants de les passades eleccions municipals i autonòmiques va ser la por a una possible tupinada a Melilla. A la ciutat autònoma, les peticions de vot per correu es van disparar fins a gairebé el 20% del cens, i això va disparar totes les alarmes.

Segons la legislació espanyola, és obligatori identificar-se amb el DNI a l'hora de sol·licitar el vot per correu. Això canvia quan el mateix elector decideix exercir el seu dret i lliura el seu vot a l'oficina de Correus, dies o setmanes després de sol·licitar-ho. Allà ja no es considera necessari mostrar cap acreditació i es pot votar sense problemes.

Amb les dades sospitoses de Melilla, la Junta Electoral d'aquesta ciutat autònoma va prendre la decisió de requerir també el DNI a l'hora d'emetre el vot. Una decisió que es van veure obligats a prendre després de les denúncies per robatori de documentació electoral que va ser enviada a molts votants.

A més, partits com VOX, que concorrien a les eleccions de Melilla, així com la Direcció General de Política Interior van sol·licitar que es prenguessin aquestes mesures. Aquestes mesures es van acabar aplicant a totes les oficines de Correus de la resta d'Espanya per als votants empadronats a Melilla.

Aquest context ha provocat que la Junta Electoral Central consideri requerir el DNI per emetre el vot per correu per a les pròximes eleccions generals, previstes pel 23 de juliol. I, tenint en compte que les eleccions se celebraran en ple període de vacances, s'espera que hi hagi un augment del vot per correu.

D'aquesta manera, es vol evitar un possible cop en unes eleccions que puguin confirmar l'entrada en un nou cicle polític a Espanya.