Enquesta sobre intenció de vot per a les eleccions del 23 de juliol
POLÍTICA

Primera enquesta del 23J: la dreta arrasa

PP i VOX tindrien una àmplia majoria al Congrés

Ja tenim aquí la primera enquesta electoral per a les eleccions del 23 de juliol. El diari El Confidencial ha encarregat una enquesta a IMOP, que es va realitzar just després de la celebració de les eleccions municipals i autonòmiques del 28 de maig. I el resultat és relament significatiu.

Enquesta sobre intenció de vot per a les eleccions del 23 de juliol

El Partit Popular seria el gran guanyador de les eleccions. Sumant 55 nous diputats i arribant als 144 escons al Congrés dels Diputats. La victòria d'Alberto Núñez Feijóo seria indiscutible, però sense arribar a la majoria absoluta. Per tant, hauria de pactar amb VOX, que treu els mateixos resultats electorals que en les últimes generals: 52 diputats.

El partit de Santiago Abascal es fa fort en el tercer lloc. Sumaria més vots que el 2019, un 16,3%. I si la dreta seria la gran guanyadora del 23J, el PSOE perdria gran part del seu suport: perdria 27 diputats pel camí, baixaria dels cent i es quedaria amb 93.

Al seu costat, un Sumar afeblit de Yolanda Díaz, amb només 25 diputats (deu menys que ara), malgrat que el sondeig els suma els vots de Podem i les altres marques com Compromís.

El resultat d'aquest sondeig, per tant, aplana el camí al Partit Popular i VOX, que tindrien 196 escons, vint per sobre de la majoria absoluta. I encara caldria recollir el vot -poc, és cert- dels afins a Ciutadans. El camí cap a la Moncloa per al PP sembla pla, però el partit encara s'ha de jugar.

La configuració de les llistes pot ser clau. Tot fa pensar que en les dle PSOE hi seran tots els que van perdre el poder diumenge passat. I ja en termes de futur: molts voldran la cadira de Pedro Sánchez si es confirmen els resultats ja indicats en aquesta primera enquesta. El cicle electoral continua i serà encara més emocionant que el que tanquem aquesta setmana.