Pla mitjà d'Andoni Ortuzar parlant en un míting amb el logotip del PNB de banda i una foto del Congrés dels Diputats de fons
POLÍTICA

El PNB guanya punts per presidir el Congrés

Aquest dijous comença la nova legislatura

Aquest dijous comença la primera batalla de la legislatura, que serà clau per a la formació del nou govern. L'elecció dels nou membres de la taula i la presidència del Congrés marcarà les aliances amb vista a la investidura. Això ha obert la porta que els nacionalistes presideixin per primera vegada el Congrés dels Diputats.

El PNB es perfila ara com a principal candidat a la presidència del Congrés, en el marc de les negociacions amb el PSOE i Sumar. Els nacionalistes bascos són clau en l'equilibri dels blocs esquerre-dreta. I els socialistes volen assegurar-se el suport per evitar una presidència del PP amb el suport del PNB.

La prioritat del PSOE continua sent retenir la presidència del Congrés i repartir la resta de seients del bloc entre Sumar, nacionalistes bascos i independentistes catalans. Però les últimes hores, Coalició Canària ha llançat una proposta que ho canvia tot.

Podria haver-hi premi del PSOE al PNB

Fernando Clavijo, president del Govern de les Canàries i secretari general de Coalició Canària (CC), ha proposat cedir la presidència al PNB. En declaracions a La Vanguardia, el canari va mostrar la seva afinitat amb els bascos. De fet, el seu partit es planteja fer un front comú amb els nacionalistes bascos aquesta legislatura.

Rufián i Pedro Sánchez en un ple al Congrés l'abril de 2020

De moment, ni el PSOE ni el PNB han valorat la proposta i a pocs dies per a la sessió tot segueix a l'aire. És poc probable que el PNB doni suport a una presidència del PP ja que ha mostrat el seu rebuig als populars mentre vagin de la mà de Vox. Però els jertzales tampoc volen fer un xec en blanc al PSOE.

La investidura de Pedro Sánchez està a les mans de Junts, però el PNB és un acte no menys rellevant en l'equilibri de forces al Congrés. ERC ja ha mostrat la seva disposició al fet que la taula estigui presidida per un socialista sempre que no siguin Meritxell Batet o Miquel Iceta. El PNB, en canvi, vol fer servir la seva posició ambigua per obtenir la presidència o una vicepresidència.

Dijous 17, una data clau

La Mesa del Congrés és un òrgan clau per al control de les lleis que impulsa el Govern. El PSOE sap que aconseguir una majoria del bloc progressista és clau per contrarestar la majoria absoluta del PP al Congrés. A més, facilitaria les polèmiques concessions a l'independentisme si finalment progressa el pacte amb Junts.

Pel que fa a la formació del nou govern, la situació continua pràcticament igual. Si el PP aconsegueix atraure's els canaris, a més de Vox i UPN, el bloc de la dreta sumaria 172 diputats. El bloc de l'esquerra sense Junts (PSOE, Sumar, ERC, EH Bildu, PNB i BNG) sumen 171 escons.

Tot dependrà, per tant, de la posició dels nacionalistes bascos i de Junts. El PNB ja ha deixat clar que no recolzarà la investidura de Feijóo mentre el PP vagi amb Vox, i per tant es posiciona amb el PSOE. Però a Sánchez encara li falten cinc diputats per arribar a la majoria absoluta.

➡️ Política

Més notícies: