Salvador Illa amb vestit clar somrient davant d'un fons vermell.
POLÍTICA

El pla de Salvador Illa per imposar una llarga hegemonia del PSC a Catalunya

Els socialistes posen el focus en la regeneració institucional, els serveis públics i la seguretat

Salvador Illa reunirà aquest cap de setmana els consellers per traçar les línies mestres del seu govern. Aquest pivotarà sobre cinc eixos –medi ambient i transformació digital, justícia social i feminisme, economia verda, reforma de l'administració i els serveis públics, i reforç de l'autogovern. Aquests objectius estaran guiats per tres línies estratègiques, que seran la regeneració institucional, la millora dels serveis públics i revertir la corba delinqüencial.

Per al PSC és fonamental recuperar el prestigi de les institucions després de la seva degradació en la darrera dècada. Els serveis públics i la seguretat als carrers són clau per restablir la pau social, tancar l'etapa del procés i obrir-ne una de nova amb renovades esperances. El president de la Generalitat també posarà l'accent a l'eficiència del seu govern, començant per les conselleries.

Salvador Illa en un podi amb el logotip de la Generalitat de Catalunya i una bandera catalana de fons.

Però el PSC mirarà més enllà i estableix un pla a mitjà i llarg termini per governar Catalunya durant molts anys. Parteixen de la premissa que el context és favorable, ateses la crisi del processisme i la incapacitat de la dreta de superar el sostre electoral. Amb l'independentisme dividit i el PP i Vox condemnats a una oposició perpètua, els socialistes tenen un pla per consolidar-ne l'hegemonia.

Una legislatura amb concessions a ERC

El pla del PSC passa per una primera legislatura de perfil baix en què prioritzaran l'eficiència del govern i no tocaran les qüestions ideològiques. Serà una legislatura amb concessions a ERC i als Comuns. Les conselleries d'Acció Exterior, Llengua i Feminismes són una concessió clara a Esquerra, mentre que s'avançarà en matèria d'habitatge per tenir contents els Comuns.

En canvi, el PSC vol tenir el control exclusiu d'altres departaments, com el d'Interior i el d'Economia, que considera claus per a la seva obra de govern.

L'estratègia dels socialistes passa per evitar grans crisis de govern i tenir els seus socis (ERC i Comuns) contents, mentre enforteix el cos electoral. L'objectiu és arribar al proper cicle electoral amb més avantatge. Si aconsegueixen mantenir la seva quota de votants, podrien caçar nous electors a les files del processisme i la dreta fruit del seu desgast a l'oposició.

Un govern eficient centrat en la gestió

El PSC té un avantatge, i és que és difícil fer-ho pitjor que l'anterior govern d'ERC. El pobre llegat que deixen Pere Aragonès i els seus consellers fan que qualsevol millora sembli ja un èxit aclaparador. Illa ja va mostrar les seves intencions en anunciar una important inversió contra la sequera en els seus primers dies de govern : es tracta de millorar la gestió sense fer massa escarafalls.

L'equip del President parteix de la idea que aquests darrers anys hi ha hagut un enorme desgast fruit de les tensions ideològiques. Per tant, ara és el moment d'aparcar la ideologia i recuperar la gestió. La confecció del nou govern, amb consellers poc coneguts i de perfil tècnic, és tota una declaració d'intencions del pla de Salvador Illa els propers quatre anys.

Objectiu: governar sense lligams d'aquí a quatre anys

Salvador Illa també ha confeccionat un govern dissenyat per girar full al procés. La divisió de l'independentisme i l'ocàs de lideratges com el de Junqueras a ERC i el de Puigdemont a Junts juguen a favor del PSC. A Palau creuen que si el govern d'Illa porta endavant les reformes socials i econòmiques necessàries, d'aquí a quatre anys no tindrà rival per governar sense lligams.

L'altre objectiu del PSC és posar ordre a Catalunya, i això passa per reduir la delinqüència i la sensació d'inseguretat als carrers. La conselleria dʻInterior serà una àrea clau del Govern Illa en aquests primers quatre anys. Reduir els delictes i garantir la seguretat ciutadana i el compliment de la llei serà fonamental per tancar el pas a la dreta i la ultradreta a les properes eleccions.

El PSC ha d'anar amb compte ara per no disgustar els seus socis d'ERC ni posar-los en massa presses davant dels seus electors. Però una vegada consolidada la seva hegemonia i sense haver de retre comptes a ningú, els socialistes somien imposar un model que acontenti el seu electorat més espanyolista. La clau és anar tornant de mica en mica a la normalitat desfent el camí fet pel processisme aquests últims anys mentre es continuen barallant entre ells.

➡️ Política

Més notícies: