Un home amb una jaqueta grisa i una samarreta blava està dreta davant d'un fons borrós amb llums de colors i un tweet desenfocat darrere seu.
POLÍTICA

Retraten la CUP després de les paraules d'Otegi sobre immigració i seguretat

Els cupaires són una força residual mentre que Bildu disputa al poder al PNB, i no és casual

L'esquerra catalana fa temps que està assenyalada com a responsable de l'auge de la delinqüència que afecta greument Catalunya. La seva estratègia davant la pujada dels delictes ha estat negar la inseguretat i atribuir-ho a casos aïllats ia falques de l'extrema dreta. A més, han intentat controlar el debat de forma sectària, perquè tothom que s'atreveixi a denunciar la situació sigui immiediatament titllat de racista i ultradretà.

El sectarisme de l'esquerra ha propiciat l'auge de les opcions identitàries com Vox i Aliança Catalana, que sí que parlen del problema i ofereixen solucions.

Però fora de Catalunya hi ha una esquerra que sí que parla sense complexos d'immigració i inseguretat, i ofereix solucions raonables. És l'esquerra abertzale basca. El seu líder Arnaldo Otegi va donar recentment unes declaracions en què apel·lava a parlar “obertament i amb honestedat” de la immigració.

Otegi participa en un acte d'EH Bildu a Pamplona el maig de 2023

Sobre immigració i seguretat, va ser contundent en afirmar que “les comunitats tenen regles i tothom té drets i obligacions, i tu has de complir totes dues”. Va plantejar que “si comets un delicte, tant se val com et diguis, la comunitat té dret a plantejar mesures que protegeixin la comunitat”.

La CUP surt retratada

Aquesta reflexió que fa Otegi des de l'esquerra radical basca seria impensable imaginar-la en boca de l'esquerra catalana. Ni a ERC, ni encara menys a la CUP. Precisament això és el que ha suscitat el tuit d'un català, Toni Rico, que en poques paraules ha retratat els cupaires aprofitant les declaracions d'Arnaldo Otegi.

Toni Rico diu que "l'esquerra ha de ser això i no un grup d'amics amb la vida solucionada que es dedica a repartir carnets de puresa ideològica per twitter i fer discursos moralistes més propis d'un jesuïta que no pas d'un marxista".

El tuit, clar i contundent, explica també la progressiva pèrdua de suport que ha patit la CUP fins a quedar reduïda a una força marginal al parlament. Cosa que contrasta precisament amb el creixement d'EH Bildu fins a disputar el poder al PNB al País Basc. En política res no és casualitat, i les estratègies dels uns i dels altres determinen també el grau de suport de la ciutadania a unes opcions concretes.

➡️ Política

Més notícies: