Primer pla d'Alberto Núñez Feijóo amb cara de circumstàncies mirant a l'horitzó
POLÍTICA

El pla de Feijóo després del 'no' del PNB

El líder del PP busca la fórmula per ser investit president del govern

En les darreres hores, la política espanyola fet un gir de 180 graus. La decisió de Vox de regalar els seus vots a la investidura d'Alberto Núñez Feijóo ho ha sacsejat tot. A hores d'ara, el líder del PP compta amb els seus 137 escons, més els 33 de la formació d'Abascal i l'únic que va aconseguir Unión del Pueblo Navarro. En total sumen 171 diputats, a només 5 de la majoria absoluta.

A aquests 171 escons se li pot sumar el que té Coalició Canària (CC), que ha tornat a obrir la porta a donar suport a Feijóo una vegada confirmat el pas al costat de Vox. En un principi, CC va posar com a condició que el partit de Santiago Abascal no estigués al govern. I una vegada s'ha sabut que això no passarà, els illencs només imposen que el futur executiu popular “assumeixi l'agenda canària”.

Muntatge amb dos plans mitjans de Pedro Sánchez a l'esquerra de la imatge i d'Alberto Núñez Feijóo a la dreta, tots dos alçant un braç, i de fons una imatge del Congrés dels Diputats

Amb 172 diputats a favor d'Alberto Núñez Feijóo, tot quedava a les mans d'un PNB que, dilluns, va matar les aspiracions del PP. Els nacionalistes bascos, que acaben d'arribar a un acord amb els socialistes per governar conjuntament a Navarra, reiteraven la negativa a pactar amb els populars. De fet, fins i tot es neguen a parlar amb ells. A només 4 escons de la majoria absoluta, la pregunta que molts es fan és què farà ara Feijóo.

El pla de Feijóo per ser president

Ara mateix, segons informen diversos mitjans, Alberto Núñez Feijóo continuarà treballant en la mateixa idea que ha tingut des que es coneguessin els resultats del 23 de juliol. D'una banda, els populars no llencen la tovallola respecte del PNB. “Cal treballar-ho, tota negociació és difícil, però n'estem convençuts”, asseguren des del PP. I és que, des de Gènova, creuen que “amb la mà estesa, diàleg i coneixement de les coses que interessen les dues parts” es pot arribar a un acord.

Imatge d'Alberto Nuñez Feijóo votant al seu col·legi electoral

D'altra banda, el PP tampoc no renuncia a l'aposta que ja van exposar al llarg de la campanya electoral: que el PSOE faciliti la investidura al partit més votat. Els populars segueixen amb la mà estesa als socialistes, encara que aquest escenari és pràcticament impossible. Des de fa dies, Feijóo va deixar clar que estava disposat a trucar un per un els barons socialistes per convèncer-los que pressionessin per cedir el seu vot al PP.

Comença el compte enrere

El que es podria donar d'aquí poc és l'inici del compte enrere per formar govern -o celebrar noves eleccions-. El Confidencial assegura que fonts del Partit Popular creuen que Feijóo ha d'intentar anar a la investidura tot i faltar-li 4 escons per a la majoria absoluta. Creuen que “el seu deure és intentar-ho”. I que, en qualsevol cas, el cronòmetre per obtenir els suports necessaris per ser investit president també correrà per a un Pedro Sánchez que necessita el sí de Junts per Catalunya i de la resta de formacions nacionalistes i independentistes.

➡️ Política

Més notícies: