Muntatge de fotos d'Alberto Núñez Feijóo amb el logotip del Partit Popular de fons
POLÍTICA

El PP passa a l'atac

Els últims moviments polítics deixen Alberto Núñez Feijóo amb opcions d'arrabassar el poder a Pedro Sánchez i al PSOE

En política, les coses poden canviar gairebé un dia per l'altre. I això és el que podria estar passant ara mateix a Espanya. Tot i guanyar les eleccions, tothom donava per fet que Alberto Núñez Feijóo no seria el pròxim president del govern. Però ara sembla que la situació ha canviat.

El PP ha decidit passar a l'atac i, de moment, els esdeveniments que s'estan succeint afavoreixen els populars. Continua sent molt complicat que Feijóo ocupi la Moncloa els pròxims 4 anys. De fet, els dos escenaris més probables continuen sent la investidura de Pedro Sánchez amb el suport de nacionalistes i independentistes o la repetició electoral. Però Feijóo es resisteix a llençar la tovallola.

VOX permet somiar el Partit Popular

Aquest cap de setmana, Santiago Abascal feia un pas endavant per intentar evitar que Pedro Sánchez sigui reelegit president. El líder de VOX va posar a disposició del PP els seus 33 escons a canvi de res. L'objectiu d'aquest 'regal' és, segons Abascal, "evitar un govern dels que pretenen destruir els fonaments de la Constitució".

Pla mitjà d'Alberto Núñez Feijóo al balcó de Gènova, amb els braços enlaire fent el gest de la victòria amb els dits

D'aquesta manera, la decisió de VOX no només permet a Feijóo comptar amb 171 escons per a la seva investidura (els 137 propis, els 33 de VOX i l'escó d'UPN). També obre la porta que altres formacions donin suport al PP ara que el partit d'Abascal no entraria a l'equació. I en aquest sentit, tots els ulls estan posats a Coalició Canària i, sobretot, al PNB.

El PNB, clau per a la investidura de Feijóo

Coalició Canària sempre ha dit que està oberta a facilitar la investidura sempre que el nou govern no compti amb Sumar i ni VOX. El pas al costat de la formació d'Abascal pot acostar més la possibilitat que CC doni el seu únic vot al Congrés al líder del PP. Però tot i així, a Feijóo li faltarien 4 vots per poder ser el nou ocupant de la Moncloa.

I aquí, ara sí, és quan entra en joc el Partit Nacionalista Basc i els seus 5 diputats. Des del principi, el PNB s'ha negat a parlar amb el PP sobre una possible investidura. Però davant l'escenari que ha provocat VOX, els populars intentaran buscar totes les fórmules per guanyar-se el suport dels bascos i així desbancar Pedro Sánchez i el PSOE. I sembla que ara qualsevol escenari és possible.

El primer que està en joc els propers dies és la constitució de la Mesa del Congrés. I aquí el PP vol donar el primer cop al PSOE. Per aquest motiu, els populars ja han ofert al PNB la possibilitat d'ocupar un dels llocs de la Mesa.

Alberto Núñez Feijóo, amb cara seriosa, parlant en un acte de campanya del Partit Popular

Però més enllà de la llaminera oferta popular al PNB, a l'horitzó hi ha la possibilitat que els nacionalistes bascos acabin donant suport a la investidura de Feijóo. I, malgrat la negativa inicial, partit d'Urukullu ja ha posat sobre la taula les seves exigències per donar els seus vots. I aquestes exigències poden ser assumibles per al Partit Popular.

Segons El Español, el PNB té diverses condicions per facilitar la investidura, sigui de Pedro Sánchez o d'Alberto Núñez Feijóo. Però hi ha tres condicions que són prioritàries per als nacionalistes bascos: accelerar les obres de l'AVE al País Basc, el traspàs de la gestió de la Seguretat Social i obrir la porta a un nou estatut.

Els propers dies seran claus per veure cap a on va la política espanyola. Però és clar que el que ahir semblava segur, avui no ho és. I el que avui sembla impossible, demà podria no ser-ho tant. I Feijóo està disposat a jugar totes les cartes.

➡️ Política

Més notícies: