Ernest Urtasun, ministro de Cultura: “Es una hostia para el Gobierno” POLÍTICA

VÍDEO | 'És un h*stia': La pillada a Ernest Urtasun després de la traïció de Junts

La confessió a un diputat d'ERC revela els nervis a Moncloa després del 'no' a la senda de dèficit

El Govern de Pedro Sánchez va rebre ahir dues bufetades de Junts. Una, esperada, el vot en contra que impedeix la reforma de la llei d'estrangeria per repartir cinc mil menas entre les diferents comunitats autònomes. L'altra, el 'no' a la senda de dèficit que bloqueja la tramitació dels pressupostos, va agafar l'executiu per sorpresa i deixa la legislatura a l'aire.

Les càmeres d'El Mundo han captat una escena molt cridanera a la sortida del Congrés dels Diputats. Es tracta d'una conversa entre el ministre de Cultura, Ernest Urtasun (Sumar), i el diputat d'ERC Francesc-Marc Álvaro.

En una breu xerrada en català, el ministre confessa al diputat que el 'no' de Junts ha estat “una hòstia per al Govern” i que suposa més “inestabilitat”. Segons li revela, la vicepresidenta del Govern, María Jesús Montero, li ha traslladat que “ho tenien tot lligat” i que “Bolaños se'n va assabentar a última hora”.

Urtasun reconeix que “ens hem quedat de pedra”, perquè “al Consell de Ministres estava tot lligat” i “després resulta que no”.

El difícil equilibri PSOE-ERC-Junts

Carles Puigdemont ha aconseguit el que buscava, que era desestabilitzar el Govern per deixar clar de qui depèn la legislatura. Junts vol pressionar el PSOE en plenes negociacions amb ERC per a la investidura de Salvador Illa . I de passada, marcar un perfil dur de defensa dels interessos de Catalunya per visibilitzar encara més la submissió d'ERC als socialistes.

La enxampada a Urtasun revela també la bona relació de sintonia entre Sumar i ERC, que estan a punt de forjar un pacte amb el PSC per a la formació de govern a Catalunya. Un bon rotllo que contrasta amb la crisi oberta entre PSOE i Junts, on mai no ha acabat de veure una bona sintonia. El que és clar és que la inesperada traïció de Junts ha deixat el Govern de Pedro Sánchez penjant d'un fil, i ha provocat els nervis a la Moncloa.

Al PSOE ia Sumar entenen que les pressions de Junts entren en el joc polític, però creuen que això d'ahir va ser una traïció en tota regla. Consideren que Puigdemont ha abusat de la seva situació de poder, i hi ha un enuig monumental a l'entorn de Pedro Sánchez. Finalment, això els convenç més de la necessitat de tancar l'acord amb Junts per formar govern a Catalunya, aïllar Junts i debilitar Puigdemont.

➡️ Política

Més notícies: