Un home amb armilla d'alta visibilitat està fent servir una eina per obrir una màquina de canvi en un espai interior.
POLÍTICA

VÍDEO | Una detenció a Catalunya evidencia el problema dels multireincidents

Centenars de comentaris a la publicació dels Mossos a Twitter

Els Mossos d'Esquadra han detingut un home a Manresa per robar a dos establiments. El missatge amb què han comunicat la detenció a Twitter ha cridat molt l'atenció i evidencia el greu problema que té Catalunya amb la multireincidència.

Primer pla d'una persona sent emmanillada amb esposes de metall.

Els Mossos diuen que van detenir aquest lladre per robar en un establiment de mascotes i en una fleca. La part important ve a continuació: "Un dia després de quedar en llibertat torna a robar en una altra fleca. Ho tornem a aturar".

El tweet sembla una broma però no ho és. Reflecteix la impotència de la policia, la feina de la qual acaba sent en va perquè els detinguts surten al carrer al cap d'unes hores encara que acumulen diversos antecedents. I com que se senten impunes, tornen a actuar fins que són novament detinguts i tornen a sortir al carrer.

La nova Conselleria dInterior ha començat a treballar en un pla especial de prevenció de la delinqüència. Tot i que un dels principals problemes és la falta d'una llei més contundent contra aquests multireincidents.

També la manca de jutges i jutjats. La llei diu que els judicis ràpids s'haurien de celebrar en un termini màxim de 15 dies, però molts s'acaben ajornant durant més d'un any. La Conselleria de Justícia també s'ha proposat implementar un pla de millora.

Els ciutadans esclaten

Els missatges davant d'aquesta publicació demostren la indignació de la ciutadania. "Manresa fa pena", comenta Toni. "Segons l'alcalde de Manresa només és sensació d'inseguretat", comenta també Xavi, que considera que "estan matant el comerç per ineptitud i desídia".

L'alcalde de Manresa, Marc Aloy (ERC), ha estat un dels principals defensors del discurs bonista que considera que l'increment de la delinqüència no existeix. Que tot són invencions de l'extrema dreta, i que augmenten la percepció d'inseguretat.

"Estem esperant amb ànsies saber on l'aturareu demà", diu amb un toc d'ironia Laura. "I així fins a l'infinit més enllà, ha de ser molt frustrant", comenta un altre en relació amb la feina en va de la policia.

La gent obre els ulls

També és veritat que el relat ha canviat fins i tot en sectors de l'esquerra. El que fa uns mesos costava assumir, ara s'està tornant cada cop més evident. Els primers alcaldes que van aixecar la veu contra aquesta situació van ser acusats de racistes i extrema dreta. Ara cada cop són més els alcaldes que estan reconeixent el problema i prenent mesures per protegir els seus veïns.

➡️ Política

Més notícies: