Muntatge de fotos de Pedro Sánchez, amb cara trista, aixecant la mà dient adéu amb el logo del PSOE de fons
POLÍTICA

Pedro Sánchez frena les aspiracions processistes

ERC, Junts i CUP lluiten per no ser irrellevants la propera legislatura

La tàctica dels partits processistes en aquesta campanya electoral ha estat evident. D'una banda, moure la bandera de la por davant una possible arribada de Vox al govern i així intentar frenar una abstenció que, poc o molt, els castigarà segur. D'altra banda, somien amb un escenari que els permeti tenir una mica de força en una hipotètica negociació amb el PSOE perquè Pedro Sánchez segueixi a Moncloa 4 anys més.

Pensar que l'actual president del govern té possibilitats de formar una majoria al Congrés és fer volar molt la imaginació. Només Tezanos i el seu CIS s'han atrevit a tant. No hi ha cap altra enquesta que doni als socialistes la possibilitat que Pedro Sánchez sigui investit amb el suport de Sumar i diversos partits regionals.

Tot i així, els processistes han de vendre la moto que hi ha alguna opció de no ser irrellevants al Congrés dels Diputats. Moltes vegades, ERC i la CUP han deixat clar que l'objectiu final de donar suport a Sánchez és la celebració d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. Però el líder del PSOE ara ja els ha dit que d'això, ni parlar-ne.

Rufián i Pedro Sánchez en un ple al Congrés l'abril de 2020

“Per descomptat que no hi haurà referèndum a Catalunya”, sentenciava Pedro Sánchez aquest dijous. L'actual president del govern sap que és pràcticament un miracle guanyar les eleccions de diumenge que ve. Però seria el seu final si reconegués a 4 dies dels comicis que cediria davant els processistes.

Una altra cosa és què passaria en cas que els resultats de diumenge donessin a Sánchez la possibilitat de revalidar el càrrec. Però, per ara, no vol (ni ha de) desgastar-se i prefereix donar un cop de porta als morros dels processistes. I encara més, tenint en compte que es disputa amb ells el vot de la por a Catalunya.

El PSC recollirà molts suports amb l'excusa de “que ve Vox”, fins i tot de dins del processisme, especialment d'ERC. És molt probable que els socialistes s'emportin el triomf a Catalunya, en uns resultats que poden deixar en una situació molt delicada ERC, Junts i la CUP.

➡️ Política

Més notícies: