Gràfica del repartiment d'escons a les eleccions del 23J segons el CIS del 17 de juliol
POLÍTICA

El CIS dobla la seva aposta: Sánchez guanyaria les eleccions i frena a Vox

Tezanos prem l'accelerador en l'última enquesta abans del 23-J

El CIS acaba de publicar l'última enquesta abans de les eleccions, i augmenta l'avantatge de Sánchez respecte a Feijóo. Segons el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), que dirigeix José Félix Tezanos, el PSOE guanyaria les eleccions per 1,4 punts. A més, Sumar quedaria davant de Vox.

Els dos principals partits creixen en expectativa de vot segons el darrer baròmetre del CIS. El PP passa del 29,6% de la darrera enquesta al 30,8%, però no aconseguiria superar el PSOE. Els socialistes pugen del 31% al 32,2%, i es proclamarien vencedors com a partit més votat de les eleccions.

Gràfica amb la intenció de vot de cara al 23-J segons el CIS del 17 de juliol

El PSOE remunta en escons fins a quedar-se només tres del PP, quan l'última enquesta donava als populars nou d'avantatge. Els socialistes aconseguirien 124 escons, que sumats als 40 de Sumar s'aproparien a la majoria absoluta. El PP, amb 127 diputats, no sumaria amb Vox.

Sumar, per davant de Vox

Segons aquesta “enquesta flaix” del CIS, Sumar baixaria fins al 14,9% però seguiria com a tercera força per darrere de Vox. Els de Santiago Abascal es quedarien amb un 11,8% i veurien frenades les expectatives electorals. En escons, els de Yolanda Díaz n'aconseguirien 40, i Vox se'n quedaria amb 30.

Pel que fa a les forces independentistes, ERC perdria gairebé la meitat dels diputats i quedaria empatat amb Junts. Això sí, els de Junqueras guanyarien clarament en percentatge de vot.

Última enquesta del CIS

Avui és l'últim dia que per llei es poden fer enquestes, així que és la darrera vegada que veurem un baròmetre de Tezanos en aquestes eleccions. Un cop més, ha causat una gran indignació. Comentaris com “en això es gasten els nostres impostos” ja comencen a inundar les xarxes socials.

El secretari general del PSOE i president del Govern, Pedro Sánchez, intervé durant la presentació del programa electoral del PSOE per a les eleccions generals a Madrid

I és que el CIS de Tezanos, que fins fa poc donava com a guanyador Feijóo, ja fa uns dies que assenyala un canvi de tendència. I això, malgrat que Sánchez va perdre el cara a cara i que cap altra enquesta no mostra aquest canvi. Tots els baròmetres continuen donant com a vencedor el PP.

L'última enquesta del CIS va a la línia de la queixa de Pedro Sánchez sobre una suposada manipulació de les enquestes. El PSOE veu una mà negra per condicionar el vot dels espanyols. Ara, Tezanos surt al rescat de Pedro Sánchez en la darrera setmana de campanya.

➡️ Política

Més notícies: