Pere Aragonés, Meritxell Serret i Oriol Junqueras
POLÍTICA

Què se li ha perdut a la Generalitat a Líbia?

El Govern inclou el país del Magrib a la xarxa d'ambaixades tot i que és un estat fallit

El Govern ha decidit incloure Líbia entre els seus objectius en matèria de política exterior. La darrera reunió del Consell Executiu de dimarts passat va aprovar incloure tres nous països (Grècia, Líbia i Egipte) en la seva xarxa d'ambaixades.

La Generalitat va justificar la decisió per tenir presència institucional a “tot el Nord d’Àfrica, amb l’objectiu de reforçar l’aposta la Mediterrània com a àmbit d’actuació natural de l’acció exterior catalana”. La Delegació del Govern al Nord d’Àfrica afegirà Líbia i Egipte al seu àmbit d’actuació. 

Líbia és, tanmateix, un estat fallit des de l’enderrocament i posterior mort del dictador Muamar el Gadafi. El Regne Unit, llavors sota la presidència de David Cameron; i França, amb Nicolas Sarkozy, van aprovar els bombardejos per pressió de l’opinió pública. Sobretot de l’intel·lectual francès Bernard-Henri-Lévy.

La situació va generar en un buit de poder amb dues faccions enfrontades. Hi ha també àmplies parts de territori sota control salafista. A Itàlia preocupa la inestabilitat política per la seva proximitat geogràfica. El mateix Ministeri espanyol d’Afers Exteriors considera que la situació és “inestable i volàtil”.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, a pregunta d’E-Notícies va justificar la decisió per “criteris objectius” i va assegurar que s’havien fet “informes”. Plaja va afirmar que calia ampliar la presència catalana perquè Líbia “està en fase de reconstrucció política i econòmica”.

La portaveu del Govern de la Generalitat al faristol fent una roda de premsa

A finals de juny, el Govern també va posar en marxa la delegació als Estats Andins amb seu a Bogotà (Colòmbia). La portaveu va argumentar aleshores la decisió pel seu “interès estratègic” i per contribuir a “consolidar el procés de pau”. 

El mateix dia van posar en marxa el procés per seleccionar el futur delegat. En el país ja hi ha l’exconseller Xavier Vendrell, home de confiança del president Petro. També algun altre militant d’Esquerra del Baix Llobregat de la confiança d'Oriol Junqueras.

Plaja va recordar llavors que “el Govern té més delegacions a l’exterior que mai” amb 21 en 70 països. La recuperació de les ‘ambaixades’ ha estat un dels objectius de Pere Aragonès perquè van ser tancades amb l'aplicació del 155.

La llavors vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría es va vantar l'abril del 2018, en plena campanya, que el Diplocat estava “en liquidació”. 

El Consell Executiu va aprovar igualment dimarts canviar la seu de la delegació a l'Àfrica meridional de Pretòria, la capital sud-africana, a Johannesburg, la capital econòmica, per motius “estratègics, institucionals, demogràfics i econòmics”. 

“Aquesta modificació és un pas més en l'estratègia de desplegament de la xarxa de delegacions que està duent a terme el Departament d'Exteriors i que permet que la representació institucional del Govern superi ja els 70 països arreu del món”, destacava la nota oficial.

➡️ Política

Més notícies: