El secretari general del PSOE i president del Govern, Pedro Sánchez, emportant-se les mans al capdavant a l'acte d'inici de la campanya, al Pavelló de Convencions de la Casa de Camp de Madrid
POLÍTICA

Problemes per a Pedro Sánchez a l'última setmana de campanya

Al líder del PSOE se li acaba el temps

Pedro Sánchez va avançar les eleccions generals després del cop dur que va patir el seu partit a les municipals del 28-M (a excepció de Catalunya). L'actual president del govern espanyol creia que així frenaria la caiguda lliure en què es trobava el PSOE. Tot i que Feijóo ja liderava les enquestes, l'inici de la precampanya va ser prometedor per al líder socialista, que anava retallant distàncies amb el rival.

Però de mica en mica els aires de remuntada es van apagar. Ara com ara es confirma que el cara a cara d'Antena 3 va marcar un abans i un després en aquesta campanya. Pedro Sánchez es va enfonsar al plató i es va estancar a les enquestes. Ara, faltant menys d'una setmana per a les votacions, només un miracle permetrà a l'actual president del Gobierno revalidar el seu lloc a la Moncloa.

Les enquestes cada vegada són més clares, faci qui les faci. Gairebé totes donen la majoria absoluta a la suma de PP i VOX. Només els mitjans més afins als socialistes no donen 176 escons a Feijóo i Abascal. I tot i així, els deixen a poca distància de l'objectiu.

És el cas d'El País, que els donen 173 diputats (135+38), o fins i tot de La Voz de Galicia, que també en sumarien 173 (140+33). Per a la resta de sondejos, no hi ha color. Amb més o menys diferència, la futura coalició de PP i VOX podria governar amb majoria absoluta.

El Español els dona 180 escons (143+37), okdiario també 180 (148-32) i El Confidencial 179 (139+40). Mentrestant, el Heraldo els situa el 181 (148+33) i El Debate en 183 (151+32). I més ajustat és el triomf que els dona El Mundo, amb els 176 exactes per tenir majoria absoluta (147+29).

En qualsevol cas, sembla clar que el PP guanyarà. I gairebé amb tota probabilitat podria governar en majoria amb VOX. Una altra cosa és que Feijóo opti per governar en minoria i en solitari.

O que Pedro Sánchez torni a “canviar d'opinió”, que en cap cas vol dir “mentir”, i finalment faciliti la investidura per força més votada. És a dir, als populars, perquè no depenguin d'Abascal. Però això ja és avançar-se. El que és una evidència és que el líder socialista ha de prémer l'accelerador per evitar una debacle diumenge que ve.