Muntatge amb les cares de Míriam Nogueras i Albert Botran en petit i la de Gabriel Rufián més gran al centre
POLÍTICA

Els partits processistes ja tenen por de l'abstenció massiva indepe

Esquerra, Junts i CUP intenten desacreditar el moviment abstencionista davant del temor d'una nova debacle electoral

Ja falta menys d'un mes per a les eleccions generals del 23 de juliol i als partits processistes ja els ha entrat la por al cos. La campanya independentista per l'abstenció fa cada vegada més soroll a les xarxes. I Esquerra, Junts i la CUP tenen el temor de patir un altre desastre electoral, que se sumaria al desastre viscut a les municipals del 28 de maig passat.

Esquerra, Junts i la CUP van veure com el seu electorat els castigava als comicis celebrats fa gairebé un mes. ERC, perdent més de 300.000 vots a tot Catalunya. Ara, l'activitat del moviment abstencionista a les xarxes i les previsions negatives que marquen les enquestes auguren una nova derrota processista per al 23-J. I la reacció de diversos representants d'aquests partits no fa més que confirmar la por que hi ha dins de les tres formacions independentistes.

Fa uns dies, Gabriel Rufián explicava que “sé que hi ha una campanya per a l'abstenció a Catalunya, però jo demano a tothom que vagi de votar. A qui sigui. Fins i tot si no volen votar Esquerra Republicana, que votin qualsevol altre partit independentista, tant me fa”. A més, el candidat per Esquerra al Congrés justificava que “potser anar a votar no canviï les coses com volem, però no anar a votar sí que les empitjora segur”.

El mateix Rufián tornava a la càrrega aquest divendres al seu compte de Twitter. “Els que et diuen que no votis per castigar els teus, són els que sempre voten perquè manin els seus”, escrivia a les seves xarxes socials. Aquest missatge es va omplir de respostes d'abstencionistes que li retraien la seva actitud. “Ja queda menys per la teva segona hòstia consecutiva” o “em quedaré a casa a veure si et quedes sense feina” eren algunes de les respostes que va rebre.

A Junts també estan jugant la carta de la por en aquesta precampanya. Toni Castellà, cap de llista del partit al Senat, va afirmar que no anar a votar és “un tret al cap” de l'independentisme. "L'abstenció no és una opció", sentenciava l'expolític d'Unió.

També a la CUP han mostrat públicament el seu nerviosisme per l'abstenció. Mireia Vehí, actual diputada al Congrés pels anticapitalistes, expressava el seu temor sobre això. "Quedar-se a casa no millora la situació de les persones", deia. Tant ella com Rufián van fer aquestes declaracions al programa de TVE, el Cafè d'Idees, de Gemma Nierga.

"Campanya de bots organitzada"

Però membres de la CUP o personalitats properes al partit han anat més enllà a l'hora de criticar l'abstencionisme. I és que directament atribueixen la campanya per l'abstenció a bots. "Des de l'any 2017 que no veia una campanya de bots tan ben organitzada", denunciava el fotògraf Jordi Borràs. "La campanya per l'abstenció són tot perfils anònims insultant i amenaçant per Twitter", assenyalava el cupaire Jordi Salvia. L'objectiu és clar: desacreditar el moviment abstencionista, que cada vegada té més força a les xarxes.

I és que sembla evident que els partits processistes ja han identificat el seu principal rival per a les properes eleccions. Utilitzar la por de VOX com a principal argument polític sembla que no els ha acabat de funcionar per captar vots dels votants independentistes desil·lusionats. I ara la tàctica es mou entre la desesperació i l'atac directe a aquells que qüestionen els 3 partits processistes: Esquerra, Junts i CUP.