Muntatge amb un primer pla gran de Yolanda Díaz amb cara de preocupació i dos primers plans mitjans d'Ada Colau amb cara de precupació i Gabriel Rufián gratant-se el cap
POLÍTICA

Els partits d'esquerres comencen la campanya barallant-se entre ells

Les baralles entre les formacions progressistes fins i tot provoquen tensions dins dels propis partits

Portem unes quantes hores de campanya electoral i els partits d'esquerres ja s'estan llençant els plats pel cap. La situació arriba fins al punt que les tensions arriben, fins i tot, dins dels mateixos partits. La situació més delicada es viu dins de la formació de Yolanda Díaz.

Els partits progressistes han fiat la seva estratègia a la carta de “frenar l'extrema dreta”. Això ha fet que Pedro Sánchez capitalitzi bona part del vot d'esquerres, per allò del “vot útil”. Encara que no li servirà per guanyar les eleccions, el PSOE manté una tendència a l'alça que pot afectar partits com Sumar o Esquerra. I aquests s'han vist obligats a posar una marxa més per animar els indecisos.

Primer pla de Pedro Sánchez en un míting del PSOE amb la mà aixecada

Yolanda Díaz i els seus han carregat durament contra ERC les últimes hores. És la resposta a les polèmiques paraules de Gabriel Rufián sobre el partit de la vicepresidenta segona en funcions. En elles deia que "li fa més por Yolanda Díaz que Santiago Abascal”. I Ada Colau li ha retret que les paraules li provoquen “vergonya aliena” i que hauria de demanar perdó.

Un cop més, el principal punt divergent entre totes dues formacions és el referèndum d'autodeterminació a Catalunya. Yolanda Díaz ha assegurat que la qüestió “no és sobre de la taula”. I això ha fet que Rufián es reafirmés en les paraules.

Gabriel Rufián exaltat en un míting amb una papereta electoral entre les mans

Yolanda Díaz i el problema del referèndum

El més curiós és que el tema del referèndum també divideix internament Sumar. Des d'En Comú Podem, la branca catalana del projecte de Yolanda Díaz, segueixen capficats a cavar la tomba de la vicepresidenta segona. I defensen el “dret dels catalans a votar el seu futur”, obligant la seva candidata a Madrid a desmentir aquestes intencions. Però Yolanda Díaz ja signaria que el mal rotllo dins de Sumar es limités a això.

I és que, segons ha publicat ElConfidencial, moltes veus del partit estan indignades amb el paper dels dirigents de Podemos. Gent com Iona Belarra o Irene Montero van haver de cedir a les exigències de la nova plataforma. I sembla que no estan gaire per la feina a l'hora de deixar-se la pell durant la campanya, cosa que està molestant més d'un a Sumar. “No estan fent res”, han declarat des de la formació.

Pla mig de Yolanda Díaz amb rostre pensatiu

Però la tensió no s'acaba aquí: el mateix diari informa que el malestar s'està apoderant d'un altre sector de Sumar. Un sector que veu com a persones com Íñigo Errejón o Ernest Urtasun s'estan apoderant de bona part del discurs de la candidatura. Acusen la coalició d'inclinar-se massa a l'ideari d'Iniciativa per Catalunya i de Más Madrid. Cosa que, consideren, pot provocar una fugida de vots cap al PSOE.

Des de Sumar han fet que algunes enquestes els donaven una tendència a l'alça (altres, en canvi, no). Però es podria donar el cas que la campanya s'acabi fent llarga per a la candidatura de Yolanda Díaz.

➡️ Política

Més notícies: