Primer pla de Francina Armengol, expresidenta del Govern Balear, amb rostre somrient
POLÍTICA

Els partits del Congrés podran contractar més càrrecs de confiança que mai

Es calcula que assoliran els 407 per a 350 diputats i 391 funcionaris

Una cambra de representants pot funcionar bé si el nombre d'assessors eventuals supera el de funcionaris? La resposta a aquesta pregunta es coneixerà en acabar la legislatura en curs. Segons informa aquesta setmana El Confidencial, els assessors que poden contractar els diferents grups polítics del Congrés dels Diputats assoliran la xifra de 407. Alhora, el nombre de funcionaris de la Cambra Baixa es quedarà en 391. Els diputats del parlament són sempre 350 i, per primera vegada a Democràcia, se supera la ràtio d'un assessor per diputat.

Inscriu-te al butlletí d'E-NotíciesLes NOTÍCIES DE VERITAT
Inscriu-t'hi

Quants en té cada grup parlamentari?

El PP en pot contractar 137 i el PSOE, 121. Vox i Sumar tenen potestat per disposar de 31 i 33 respectivament i ERC i Junts, set cadascun. Bildu en pot arribar a sis i el PNB, cinc. Al Grup Mixt, integrat per BNG, Coalició Canària i UPN, li corresponen tres.

A més, els grups de menys de deu diputats poden disposar d'un coordinador, de manera que arribem als 355 assessors. La Presidència del Congrés gaudeix de la possibilitat de contractar set persones més i cada membre de la taula, tres més. Amb això, afegim 31 més i ens situem en 386. Si hi afegim els llocs eventuals associats a les comissions, que podrien ser 21, en totalitzem 407.

I els funcionaris?

Al Congrés treballen, amb plaça de funcionari, lletrats, arxivers, taquígrafs, estenotipistes, administratius i uixers que totalitzen 391 persones. Els sous i els perfils són públics, però dels contractes d'assessors i assistents, no se'n sap gairebé res. Més enllà del seu nom, que es publica amb el càrrec al BOE, es desconeix gairebé tot. Ni la formació, ni el sou ni l'experiència no estan disponibles.

Amb tot, aquesta manera de procedir és completament legal, perquè segons una resolució de la Mesa datada el 2016, la decisió de qui es contracta és de cada grup parlamentari. Ni requisits, ni formació, ni experiència. Només cal una cosa per ser assessor al Congrés: que algú confiï en tu. El sou d'un d'aquests assessors no és mai inferior a 2.000 euros i tampoc no passa de 4.000.

➡️ Política

Més notícies: