Dues persones sostenen documents dels partits “comuns” i “PSC” en un entorn de biblioteca.
POLÍTICA

El Parlament es pronuncia sobre el pagament del PSC a dos assessors dels Comuns

El secretari general de la cambra conclou en un informe que la 'cessió' és 'irregular'

El diari Ara va destapar la setmana passada que el PSC paga el sou a dos assessors parlamentaris que figuren a la seva plantilla però en realitat treballen per als Comuns . El mateix mitjà avança avui en primícia la resolució de l'informe del secretari general del Parlament a petició del president de la cambra, Josep Rull. Segons aquest informe, el pagament és “irregular” perquè ara mateix no hi ha una “norma” que el reguli.

Concretament, estableix que la “cessió” de personal assistent entre grups només es podria admetre “si així s'establira expressament en una norma que ara mateix no existeix” a la reglamentació del Parlament.

Una dona parlant a un podi amb micròfons en un entorn de fusta.

PSC i Comuns van acordar que els socialistes cobririen el salari dels assessors que la legislatura passada eren a la llista de Jéssica Albiach i que segueixen treballant per al seu partit. L'acord va ser segellat en el marc de les negociacions de la mesa del Parlament. Junts i Vox van denunciar el cas i van demanar un informe que el president de la cambra, Josep Rull, va encarregar a l'òrgan superior de l'administració parlamentària.

Tot i que el PSC i els Comuns defensen que no contravé els estatuts de la cambra, l'òrgan competent estableix que és una irregularitat. A més, nega que sigui comparable a la cessió temporal d'un diputat perquè la CUP pogués tenir grup parlamentari propi. I afirma que desconeixia la maniobra que ha permès als Comuns mantenir els seus assessors el mateix sou que la legislatura passada malgrat haver perdut dos diputats.

Descrèdit de la política

El Parlament estableix de manera contundent que dos assessors que treballen per als Comuns no poden estar en nòmina al grup parlamentari del PSC. "No s'adequa a la normativa reguladora del personal" de la càmera, assenyala. I recorda que l'escala salarial es correspon “a l'àmbit de funció pública parlamentària”, en relació amb el pes específic de cada partit a la cambra tal com figura al reglament.

L'informe es remet a la reglamentació vigent adoptada el 2020, i recorda que qualsevol acord que es desmarqui de la norma ha de ser considerat irregular. És el cas del PSC i els Comuns, que ara tenen dues vies per solucionar el conflicte.

Una, que la mesa del Parlament regularitzi la situació redistribuint els recursos assignats en cada cas. Dos, reformant el reglament per recollir de manera explícita la possibilitat de cedir personal assistent entre partits.

La CUP no es va unir a Junts i Vox en la petició d'un informe per suposada irregularitat, però sí que va criticar l'operació perquè considera que augmenta el "descrèdit" de la política. Els cupaires també van protagonitzar una polèmica en rebre un diputat cedit per alliberar-se del grup mixt i tenir grup propi. Aquestes són pràctiques cada cop més comunes a causa de la fragmentació del parlament ia la pèrdua de diputats per part de partits com Comuns i la CUP.

➡️ Política

Més notícies: