Muntatge fotogràfic d'Oriol Junqueras amb Laura Borràs i el Parlament de Catalunya de fons
POLÍTICA

Els indepes sí que pacten a Barcelona i Girona

Els acords a les capitals donen una treva a la lluita fratricida

Els acords entre Junts i Esquerra per formar govern als ajuntaments de Barcelona i Girona donen una treva a l'independentisme. Han estat dies intensos de traïcions, venjances, desafiaments i acusacions creuades. L'escenificació de la unitat en dos feus clau posa pau entre les dues formacions, almenys momentàniament.

L'acord a Barcelona era esperat. Des del minut zero, la cúpula d'ERC es va decantar per facilitar un govern independentista a la capital, i des d'aleshores han rebutjat qualsevol fórmula alternativa inclòs el tripartit amb PSC i Comuns. En les últimes hores, Xavier Trias i Ernest Maragall han tancat un pacte i el de Junts serà alcalde si no ho evita un més que improbable acord entre PSC, Comuns i PP.

Pacte de govern a Barcelona

Des d'ERC asseguren que el pacte encara no està tancat, però a hores d'ara i sense una aposta alternativa clara sembla difícil que a Trias se li escapi l'alcaldia. Les dues formacions continuen negociant sobre el pacte de govern. Aquest situaria Ernest Maragall com a tinent d'alcalde, i repartiria sis tinences d'alcaldia entre Junts (4) i ERC (2).

Xavier Trias en un acte electoral el 25 de maig de 2023

Trias i Maragall conformarien així un govern en minoria, a l'espera que després de les eleccions generals altres forces poguessin entrar al govern. El PSC de Jaume Collboni quedaria com a primera força a l'oposició, ja que el partit d'Ada Colau ha rebutjat qualsevol pacte que inclogui els populars. En tot cas, l'acord independentista de Barcelona trenca i de quina manera la dinàmica dels pactes Junts-PSC i ERC-PSC que s'han estat veient aquests dies als municipis i diputacions.

Arrebaten al PSC l'alcaldia de Girona

L'altre punt de trobada entre Junts i ERC és a Girona. Els dos partits i la CUP (Guanyem) estan a punt de tancar un acord que faria alcalde al cupaire Lluc Salellas i donaria la vicealcaldia a Gemma Geis, de Junts. El pacte posaria fi a dotze anys de govern de Junts, des que Carles Puigdemont va ser escollit alcalde el 2011. Però permetria mantenir un mandat independentista a la ciutat.

Mentre la CUP llança els coets a l'aire, Junts i ERC demanen prudència i aclareixen que les negociacions encara no estan tancades. PSC i Guanyem van ser les llistes més votades el 28-M, tots dos amb 8 regidors. Per darrere va quedar Junts, amb 6 cadires, ERC amb 3, i PP i Vox amb una cadascun.

Si es forja el pacte a Girona seria la primera vegada que no governa la llista més votada (el PSC va guanyar per 700 vots). I això també té el seu calat, ja que l'entesa Junts-ERC a Barcelona i Girona sacrifica directament el PSC. Els independentistes deixen als socialistes sense govern, després d'acordar-hi desenes d'alcaldies i les diputacions de Lleida i Tarragona.

➡️ Política

Més notícies: