Muntatge amb la cara en primer pla d'Oriol Junqueras d'allò més bé i les de Laura Borràs i Jordi Turull més petites
POLÍTICA

La venjança se serveix freda

ERC pacta amb el PSC a les diputacions de Tarragona i Lleida després que Junts ho fes a la de Barcelona el 2019

La “unitat independentista” ha saltat pels aires les últimes hores. Després de diversos pactes d'ERC i Junts amb el PSC, ha arribat la gota que ha fet vessar el got. El darrer acord entre republicans i socialistes a les diputacions de Tarragona i Lleida ha fet que les diferències entre els dos principals partits secessionistes siguin més grans que mai.

Fa 4 anys, ERC s'indignava després de l'anunci del pacte entre Junts i PSC a la Diputació de Barcelona. “És increïble que lliurin la seva presidència al 155 en lloc de pactar amb Esquerra”, bramava el llavors president del grup parlamentari dels republicans, Sergi Sabrià. Els d'Oriol Junqueras la tenien jurada a Junts per aquest acord amb els socialistes.

La venjança és un plat que se serveix fred. I això és el que ha fet ERC aquest dimarts a última hora, anunciant un pacte per cogovernar amb el PSC a les diputacions de Tarragona i Lleida.

Fotografia d'un míting d'ERC a Reus amb Noemí Llauradó i Oriol Junqueras

A Tarragona, el partit d'Oriol Junqueras va aconseguir 9 escons, un més que Junts i PSC, que en van obtenir 8 cadascun. A Lleida, en canvi, van ser els 'posconvergents' els que van vèncer, sumant 10 escons. ERC va ser segona força amb 8 i socialistes tercers amb 4. Ara, un pacte conjunt permetrà als de Junqueras i Illa apoderar-se d'aquestes dues institucions.

Un total de 12 “objectius estratègics” són els que han permès el pacte a Tarragona. Entre ells destaca “contribuir a la repoblació rural”, “accions que fomentin la sostenibilitat”, “impulsar les smart cities” o “treballar per a un turisme sostenible”. Tot plegat, amb la intenció de “blindar aquest acord de la dinàmica política supramunicipal”.

En unes línies similars es mou l'acord per Lleida, que també té el suport d'Unitat d'Aran i Pacte Local. “Aquest acord està orientat a la cohesió territorial”, alhora que tenen la intenció de “lluitar contra les desigualtats socials i el canvi climàtic”. “Aquest acord garanteix que la Diputació aplicarà polítiques progressistes”, afirmen des del PSC.

Junts entra a còlera

Poc després de conèixer l'acord, Junts ha emès un comunicat expressant-ne la seva indignació. “El dia 7 de juny vam traslladar a ERC una proposta per garantir governs independentistes a les diputacions de Tarragona i Lleida”, asseguren. "Des de llavors, Esquerra ha anat ajornant la seva resposta, fins que avui Junts ha conegut per la premsa que ERC havia pactat amb el PSC".

"Un cop més, ERC ha prioritzat pactar amb el PSC i ha descartat la unitat de l'independentisme", retreu la formació de Laura Borràs. Alhora, expliquen que continuaran treballant “per la independència per sobre dels interessos partidistes”. Veurem què passa ara amb la Diputació de Barcelona. Socialistes tenen 18 escons (i la intenció de reeditar el pacte amb Junts), mentre que Esquerra i Junts en tenen 11 cadascun.