Primer pla d'Oriol Junqueras amb cara inexpressiva
POLÍTICA

Junqueras treu pit

El president d'ERC surt en defensa de Gabriel Rufián

La patacada del 28M ha obert la crisi més profunda dins d'ERC des que Oriol Junqueras va agafar les regnes del partit. Relegats a la tercera força del país i amb les enquestes en contra de les eleccions generals del 23 de juliol, una tendència crítica assenyala als líders i qüestiona l'estratègia del front ampli.

Una part important de les reivindicacions de base demana relleus a la cúpula, abandonar la política de pactes amb els socialistes i tornar a situar l'independentisme al centre. Lluny d'assumir l'autocrítica, els dirigents d'Esquerra han atribuït la derrota electoral a l'abstenció i recorden que l'estratègia actual va ser avalada per l'últim congrés del gener.

Primer pla d'Oriol Junqueras

En una entrevista al programa 3/24 de TV3, Oriol Junqueras fins i tot ha tret pit pels resultats obtinguts: “Hem tingut un resultat pitjor que el 2019, però és el segon millor que hem fet”. També ha recordat que “portem 13 eleccions millorant els resultats”.

Junqueras vincula la pèrdua de 300.000 vots a l'"onada conservadora a Europa” i a “una disminució de la polarització”. També ho culpa a un problema de comunicació per no haver sabut explicar les seves polítiques. “Hem pecat d'una certa prudència i modèstia”, ha afegit.

No obstant això, el president d'ERC entén l'enuig d'una part de les bases: “És perfectament legítim que hi hagi gent que estigui enfadada i segurament el més enfadat de tots sóc jo”.

Junqueras defensa Rufián

Una de les figures més assenyalades és Gabriel Rufián. El líder del partit al Congrés repetirà com a cap de llista a les generals tot i la derrota en la seva aventura de disputar l'alcaldia de Santa Coloma de Gramenet al PSC. No només no ho va aconseguir, sinó que els socialistes han revalidat la seva majoria absoluta.

Primer pla de Gabriel Rufián assenyalant Oriol Junqueras molt somrients

Rufián representa la continuïtat de la política de pactes amb els socialistes a Madrid, i per tant suposa un obstacle per al canvi de rumb que demanen els crítics. A ningú se li escapa el fet que Rufián és l'home de confiança de Junqueras. I no ha dubtat a sortir en defensa seva: “Alguns poden dir que el millor és Gabriel o que el millor seria el de més enllà. També recordo quan molts analistes deien que era massa agressiu al Congrés, i ara alguns diuen que ha arribat a massa acords amb el Partit Socialista. Rufián té moltes virtuts, segur que no totes, però en té moltes”.

Política del Pacte

El líder d'Esquerra també ha defensat el candidatura conjunta amb EH Bildu en les eleccions al Senat i ha recordat que aquesta passada legislatura van formar un únic grup. No obstant això, ha descartat valorar el que això comporta en les seves relacions amb Junts. Cal recordar que els partits postconvergents confiaven en poder confeccionar una candidatura conjunta amb ERC per anar junts al Congrés.

Junqueras ha deixat clar que la unitat només serà possible a través d'un “acord programàtic” de les forces sobiranistes. Però també ha demanat facilitar la unitat amb acords en ajuntaments i consells. En aquest sentit, ERC afavorirà l'alcaldia de Xavier Trias a Barcelona per davant de Collboni.