Muntatge fotogràfic d'Oriol Junqueras amb Laura Borràs i el Parlament de Catalunya de fons
POLÍTICA

ERC torna a passar de Junts per Catalunya

Els republicans tanquen la porta a una llista única al Congrés

La reconfiguració del mapa polític municipal i l'horitzó de les generals del 23 de juliol ha sacsejat amb força l'espai independentista a Catalunya. Després del 28M, semblava que s'obria una nova etapa per a la unitat dels partits independentistes. Però amb el pas dels dies, l'enorme distància que encara els separa s'ha tornat a fer evident.

El partit de Puigdemont va proposar una llista conjunta als republicans al Congrés després que Pere Aragonès parlés d'"unitat” i “front democràtic” arran de la patacada electoral. El mateix Oriol Junqueras va desfer l'embolic dient que res de llista única i advocant com a alternativa per un “acord programàtic” de les forces sobiranistes.

Llista conjunta amb EH Bildu

Junqueras aposta per “l'acord programàtic entre grups que defensen l'amnistia i l'autodeterminació, així com blindar les escoles, la llengua i la cultura”. D'aquesta manera deixa clar que la idea d'ERC passa per un front ampli que inclogui no només els postconvergents, sinó també altres formacions com la CUP i fins i tot els Comuns. Una idea molt diferent de la que maneja Junts, que passa per una llista unitària de Junts amb ERC.

Imatge d'Oriol Junqueras i Carles Puigdemont mirant cadascun cap a un costat

El cop de porta definitiu a Junts ha arribat amb l'anunci de la llista unitària d'ERC i EH Bildu per a les eleccions del 23J. Catalans i bascos concorreran junts al Senat amb la marca Esquerra per la Independència. Tots dos partits, que també van presentar-se junts a les eleccions europees de 2019, van aconseguir ser la tercera força a la cambra alta formant un únic grup en la passada legislatura.

El preu de la unitat

Junts no tira la tovallola i segueix explorant fórmules alternatives per aconseguir la unitat de les forces independentistes. El partit presidit per Laura Borràs només ha fixat com a línia vermella la inclusió dels Comuns. I confia en un acord per trencar el desencant dels votants i superar l'abstencionisme que propugna l'independentisme radical.

Per la seva banda, Junqueras ha estat clar i ha posat preu a la unitat: tancar files amb el president Aragonès i prioritzar els acords d'independència als ajuntaments i les diputacions.