Primer pla d'Oriol Junqueras en un míting amb cara d'enuig

POLÍTICA

Oriol Junqueras entra en campanya pels nervis dins d'Esquerra

ERC treu a Junqueras a lluitar amb Puigdemont per contrarestar la figura del 'president a l'exili'

El processisme torna al que li és més propi: la competició entre ERC i Junts pel poder a les institucions autonòmiques. I ara més que mai. Les eleccions del 12M són probablement les més significatives des de l'any 2017. L'espai independentista pugna per un nou líder un cop tancada l'etapa de les sentències, els fugats i el canvi de guió del PSOE amb Sánchez.

Per la seva banda, Junts juga la carta de Puigdemont: torna el president a l'exili, es reinicia el conflicte amb l'Estat, Junts ha aconseguit doblegar Madrid, etc. Això arriba fins al punt de posar el seu nom al partit en la tradició més clàssicament populista d'identificació amb un líder.

Per ERC, això és un problema. Més encara per a Pere Aragonès, que entre una cosa i l'altra ha arribat gairebé de rebot a dirigir el partit. Perquè, el que és evident, és que és Oriol Junqueras és l'únic que pot combatre – espiritualment parlant – amb Puigdemont. Dins la mitologia processista, els dos grans màrtirs són Puigdemont i Junqueras, president i vicepresident.

Imatge d'Oriol Junqueras i Carles Puigdemont mirant cadascun cap a un costat

La unitat desunida

I si ERC va haver de demanar a Gabriel Rufián que escurcés la seva baixa per paternitat, ara ha hagut de posar Junqueras a primera fila de combat. El president d'ERC ha donat una entrevista a Ser Catalunya i ha aprofitat per carregar contra Puigdemont, que va tornar a parlar de la “unitat” de l'independentisme. Se sobreentén que la unitat sota la seva figura.

“La unitat es practica”, li ha respost Junqueras des dels micròfons. "És molt difícil donar credibilitat a algú que sistemàticament ha intentat que no s'aprovin els pressupostos i ha abandonat el Govern. Esperem que rectifiqui".

De la mateixa manera, ha fet un dard contra l'exercici de pragmatisme interessat que Junts ha fet durant els mesos passats. Junqueras li ha recordat que ara ell negocia amb l'Estat quan aquesta sempre va ser la seva crítica a ERC. Hi ha “molta gent”, ha dit, que “fa molt soroll, rondina molt i està tot el dia enfadada”.

En una altra entrevista per a l'ARA, Junqueras ha volgut abonar la idea que Junts i el PSC es volen posar d'acord. "S'han passat 40 anys d'història simulant que es barallaven mentre es repartien el país", ha assenyalat. A la mateixa entrevista també ha parlat sobre la unitat independentista per dir que “es construirà al voltant del que el país necessita, no de l'egoisme d'algú que vota en contra del que és bo per al país”.

➡️ Política

Més notícies: