Un grup de persones baixa per unes escales a una estació de metro.
POLÍTICA

L'origen dels 'menes' que arriben a Catalunya desmunta el principal mantra progre

Més del 50% prové d'un país sense guerra i sense fam

L'augment de la immigració il·legal ha generat un debat intens a Catalunya. Una part cada vegada més gran de la societat mostra la seva preocupació i demana mesures restrictives per esmorteir l'impacte econòmic i de la seguretat de la immigració massiva. L'esquerra, mentrestant, no es mou un mil·límetre de la seva posició i apel·la als suposats beneficis de la immigració ia raons humanitàries.

El debat s'ha intensificat al voltant de la proposta del Govern per reformar la llei d'estrangeria i repartir les menes arribades a les Canàries per tot el territori espanyol.

En aquest sentit, un dels principals mantres de l'esquerra té a veure que els immigrants que arriben a les costes espanyoles fugen de la fam, la misèria i les guerres. Quelcom real en molts casos, però no a la majoria. Almenys a Catalunya, on les dades oficials de la Generalitat sobre l'origen dels menors no acompanyats desmenteixen aquest argument per justificar l'acolliment d'immigrants fins i tot per sobre de les possibilitats.

L'esquerra apel·la a raons humanitàries

Aquests dies, arran del debat al Congrés dels Diputats, l'esquerra ha tornat a apel·lar a raons humanitàries. A ERC han estat els més vehements. Jordi Salvador ha dit que “cal acollir els menors no acompanyats fins i tot sense recursos perquè és una qüestió humanitària”.

El PSOE també hi ha insistit. Patxi López va argumentar que és un "assumpte d'humanitat" perquè són "menors que estan sols i se n'han anat dels seus països per gana, per guerres, buscant sobreviure".

El diputat de Sumar Nahuel González López també va apel·lar als "drets dels nens" que "fugen dels seus països a la recerca d'un futur millor". Es tracta segons ha dit de "garantir els drets de la infància" perquè no quedin desemparats" davant les "catàstrofes i les crisis".

Aquests missatges han estat difosos i ampliats pels mitjans de comunicació i els opinadors afins a lesquerra. A Catalunya fins i tot hi ha qui demana augmentar els impostos per acollir més immigrants.

L'origen dels menes

Segons les dades oficials de la Generalitat, més de la meitat dels joves que atenen la DGAIA, un 51%, són d'origen marroquí. Al Marroc no hi ha cap conflicte i encara menys una guerra. Si és veritat que hi ha grans desigualtats socials, la situació no es pot comparar amb la fam d'altres parts de l'Àfrica o del món.

Només el 35% dels menors no acompanyats que arriben a Catalunya provenen de països subsaharians i el 6% d'altres llocs del món.

És a dir, l'esquerra diu que les menes que arriben a Catalunya fugen de la fam i la misèria, però més del 50% vénen d'un país sense fam i sense guerra. Una altra dada cridanera és que Catalunya és després de les Illes Canàries la regió que més mena acull, molt per sobre de les seves possibilitats. Això convida a preguntar-se per què la majoria de menes arriben a Catalunya i on és el límit.

Un debat de fons

Una part de la societat creu que els menas es dirigeixen a Catalunya perquè hi ha una política de tolerància i favoritisme de les administracions catalanes cap a la immigració. Un bonisme que aniria des del favoritisme a les ajudes socials fins a la mà tova amb la delinqüència. Això explicaria el col·lapse de molts serveis socials, però també un problema sagnant com el de la multireincidència.

Un grup de joves asseguts en un banc a una plaça, amb edificis residencials de fons.

El que sí que és evident és que la Generalitat controlada per ERC fa temps que fomenta la immigració il·legal. Ho fa cada cop que apel·la a l'acolliment descontrolat, però també quan amplia la cobertura pública dels joves que arriben per sobre de l'edat que marca la llei. Aquesta obliga la Generalitat a fer-se càrrec dels joves fins que compleixen els 18 anys, però a Catalunya tenen les despeses cobertes fins als 23 anys.

Una teoria més recargolada però no descartable apunta que Espanya envia més menes a Catalunya per desestabilitzar la regió i fins i tot perjudicar la identitat catalana. Això no està demostrat. El que sí que és segur és que segons les dades oficials, la majoria de les menes que arriben a Catalunya no fugen de la guerra o de la fam com diu l'esquerra.

➡️ Política

Més notícies: