Primer pla de Francesc Marc Álvaro amb el president de Catalunya Pere Aragonès
POLÍTICA

Òmnium, al rescat d'ERC, Junts i la CUP

L'entitat separatista fa una crida a 'omplir massivament les urnes'

Les enquestes de les eleccions generals del 23 de juliol mostren una clara patacada dels partits independentistes. Darrere hi ha l'abstencionisme que s'estén entre les bases dels partits, fruit del cansament. Però també hi ha sectors de l'independentisme que advoquen per anar a votar el 23-J.

Els darrers a sortir en defensa d'ERC, Junts i la CUP han estat Òmnium Cultural. L'entitat cultural catalana, amb un posicionament clarament independentista, s'ha mullat en aquest tema. “L'Estat no vol que hi vagis, no els ho posem fàcil”, apunten.

El president de l'entitat separatista, Xavier Antich, s'ha alineat amb el posicionament d'Esquerra, Junts i la CUP. "L'Estat ens vol condemnar a la irrellevància política, i l'independentisme ha de donar una resposta que estigui a l´alçada", ha afirmat.

El president d'Òmnium ha demanat “responsabilitat als partits” i ha fet una crida a “omplir massivament les urnes”.

La por a l''extrema dreta'

Antich exigeix “mobilitzar-se” i “participar políticament” el dia 23, “però també la setmana i els mesos següents”. Perquè, segons ha dit, “la batalla és llarga i ho sabem”.

Òmnium Cultural, seguint l'estratègia dels partits independentistes, agita la por de l'extrema dreta per apel·lar a la votació massiva. Contra l'extrema dreta, més política i més democràcia; contra un Estat hostil, més societat civil”, ha dit Antich.

Però el president d'Òmnium també ha carregat contra els abstencionistes. "Contra la lògica destructiva, més treballar, més generar confiances i més construir", ha demanat. Avala així la tesi que la campanya abstencionista és una estratègia perjudicial per als interessos de l'independentisme.

L'independentisme, dividit

Un sector de l'independentisme considera que cal castigar els partits per la falta d'unitat estratègica. És la reacció als pactes d'ERC i Junts amb el PSC a municipis i diputacions després del 28-M.

Meme que anima l'abstenció a les eleccions del 23 de juliol

Plantegen l'abstenció com un acte de desobediència i un toc d'atenció als partits amb vista a unes properes eleccions catalanes.

En canvi, un altre sector de l'independentisme veu l'abstenció com un suïcidi i aposten per anar a votar massivament el 23-J. Algunes entitats s'estan adherint a aquesta opció. Tot i que el seu posicionament genera rebuig i fa més visible la divisió.

És el cas del Consell per la República o d'Òmnium Cultural, on molts dels seus membres han anunciat la intenció de donar-se de baixa.

➡️ Política

Més notícies: