Retrat oficial de Carles Puigdemont com a President de la Generalitat de Catalunya
POLÍTICA

Guerra civil al Consell de la República de Puigdemont

Membres de l'òrgan demanen la destitució de l'executiva

Ha esclatat la guerra al cor de l'independentisme català. Fa temps que els dirigents dels partits processistes ja no controlen les bases, i la campanya abstencionista de l'independentisme radical n'és la millor mostra. Aquest ha estat precisament el detonant de la crisi que ha esclatat a Waterloo.

La crida del Govern del Consell de la República a votar massivament el 23 de juliol ha provocat una rebel·lió contra Puigdemont i el seu nucli dur. Membres del Consell acusen l'òrgan executiu d'haver saltat l'organigrama. Alguns anuncien que es donarà de baixa , i altres demanen directament la destitució de la direcció.

Com funciona el Consell de la República

El Consell de la República és un ens privat creat el 2018 per JuntsxCat i ERC per fer efectiu el mandat de l'1 d'octubre. És a dir, per materialitzar la República Catalana. Té un reglament intern que estableix com s'han de dur a terme les funcions legislatives i executives.

Carles Puigdemont tocant-se les ulleres en un gest de reflexió

L'òrgan executiu és el Govern del Consell, encapçalat per Carles Puigdemont i deu consellers més entre els quals Toni Comín, Antoni Castellà i Lluís Llach.

L'òrgan legislatiu és l'Assemblea de Representants, que representa la totalitat dels inscrits. La seva funció és controlar i impulsar l'acció política del Govern del Consell.

Els estatuts estableixen que "en el marc del Consell, tant el Govern com lʻAssemblea poden emetre declaracions". Aquestes declaracions són enteses com a “posicionaments polítics de l'òrgan o òrgans del qual emanen”.

Guerra Civil al Consell de la República

La Comissió d'Acció de Política Interior (CAPI) de l'Assemblea de Representants declara la guerra a l'executiva presidida per Carles Puigdemont. Considera que la crida a la votació massiva el 23-J no ha estat debatuda internament. I deixa clar als membres del Consell que és un comunicat exclusiu del Govern.

“Estaria bé que hi hagués un debat de la Proposta de Resolució primer. I també convindria que el Govern del Consell executi les propostes de resolució pendents des de fa mesos”, diu aquesta comissió.

Caputa de tuits dels usuaris CdeRCAPI, Jbalas99 y Anthony Sánchez

El codi del Consell deixa clar que les “propostes” són proposicions concretes i puntuals dirigides al Govern, instant-ho a dur a terme determinades actuacions”. Aquestes propostes són votades per l'Assemblea de Representants. Per això l'Assemblea acusa Puigdemont d'haver-se saltat tot el procediment.

Rebel·lió contra Waterloo

Diu l'Assemblea que “a la darrera reunió es va debatre i aprovar la proposta de resolució sobre el posicionament del 23-J”. Aquesta proposta fa una crida a “votar nul amb la papereta de l'1-O o abstenir-se”. La resolució, que planteja el 23-J com “una desobediència civil massiva”, va ser votada per 14 vots a favor, 1 en contra i 1 abstenció.

Ara els seus membres consideren que el comunicat del Govern és una vulneració de les funcions de l'assemblea. “Aquest Govern s'ha declarat en rebel·lia, i el que hem de fer és destituir-ho”, diu Anthony Sànchez.

Un altre membre insigne, Fredi Bentanachs, apunta que “si ens saltem la democràcia interna ens estem carregant el sentit de la República catalana”. Bentanachs apunta directament Puigdemont, preguntant-li “qui s'ha pensat que és” i recordant-li que “no està per sobre del ple”.

Caputa de tuits dels usuaris Marionafood i Fredi Bentanachs

La rebel·lió al Consell fa saltar les alarmes als partits processistes i especialment a Waterloo. L'artefacte creat per Carles Puigdemont implosiona alhora que ho fa l'independentisme. I el pitjor és que els líders, fins ara intocables, són ja incapaços de controlar les seves masses.

➡️ Política

Més notícies: