Plànol mitjà de Pedro Sánchez i Yolanda Díaz de perfil, mirant-se fixament i somrient. Yolanda Díaz agafa de l'espatlla Pedro Sánchez mentre li dóna una mostra d'afecte amb la mà a la galta
POLÍTICA

La nova enquesta del CIS salva Pedro Sánchez però enfonsa Yolanda Díaz

José Féliz Tezanos manté l'avantatge del PSOE malgrat la crisi de corrupció que assetja el Govern

El CIS de José Félix Tezanos ha publicat aquest dilluns l'enquesta d'estimació de vot corresponent al mes d'octubre. Aquest nou baròmetre inclou factors com la crisi interna del PSOE pel finançament singular a Catalunya, la crisi migratòria i els casos de corrupció que aguaiten el Govern.

El CIS manté l'avantatge de 2,5 punts del PSOE sobre el PP, però infligeix una caiguda important de Sumar que comprometria la majoria parlamentària de Pedro Sánchez. Cal recordar que les enquestes del CIS només ofereixen l'estimació de vot, sense precisar-ne la translació en escons. Però la crisi de l'esquerra, manifestada en l'enfonsament de Yolanda Díaz, aplanaria el camí d'Alberto Núñez Feijóo a la Moncloa.

Primer pla d'Alberto Núñez Feijóo amb cara de circumstàncies mirant a l'horitzó

Segons aquesta enquesta, el PSOE passaria del 31,7% obtingut a les últimes eleccions al 34%. Es beneficiaria així de la concentració del vot de l'esquerra, mentre que Sumar s'enduria la pitjor part passant del 12,3% al 6,3%. Una pèrdua de sis punta que deixaria els de Yolanda Díaz quatre punts per sota de Vox i com a força marginal al Congrés.

Feijóo, més a prop de la Moncloa

I què passaria amb la dreta? El PP perdria 1,3 punts, passant del 33% de les darreres eleccions al 31,5%. Vox, malgrat la seva crisi interna, aconseguiria evitar la patacada perdent només mig punt, del 12,3% a l'11,8%. Això donaria a la dreta una pèrdua mínima de tres punts, que aprofitant la caiguda de Sumar els acostaria a la Moncloa.

L'enquesta de Tezanos presenta Podem trepitjant els talons a Yolanda Díaz, a només tres punts (3,3%). I al partit d'Alvise Pérez, S'ha acabat la Festa, amb un 1,7% que el posaria davant de Junts, ERC, PNB i Bildu en estimació de vot.

Tezanos no ha defraudat en aquesta nova enquesta en què dóna un punt més al PSOE que a l'anterior (del mes de setembre) malgrat els casos de corrupció que aguaiten el Govern. El CIS, pagat amb els diners de tots els espanyols, està intentant així sostenir el Govern quan ja comencen a haver veus que parlen d'avançament electoral. Però l'enquesta no pot amagar la crisi de l'esquerra .

➡️ Política

Més notícies: