Pla mitjà de Laia Estrada parlant des d'un escenari amb una mà mig aixecada i de fons diversos dirigents de la CUP com Laure Vega o Xavi Pellicer amb cara trista
POLÍTICA

La CUP s'autoproclama l'única alternativa independentista i li plouen els pals

Els usuaris tenen memòria i no obliden el paper de la CUP durant tots els anys del processisme

L'objectiu de la CUP és deixar de ser irrellevants. Després de les eleccions autonòmiques del 12M, quan els cupaires van perdre la clau de govern, va quedar constatat que la CUP era un partit mantingut artificialment amb vida pel processisme. Però, un cop perduda la majoria independentista, la CUP ha quedat en una terra de ningú, entre la impotència política i el menyspreu social.

De moment, el partit ha intentat redreçar la situació amb una reforma interna, el conegut com a Procés Garbí. Però aquesta reforma s'ha reduït a fer els canvis mínims d'intendència perquè un partit polític pugui funcionar. Han allargat el mandat de la directiva i ha diferenciat el secretari general del coordinador del partit.

Per la resta, i a nivell ideològic, la CUP segueix instal·lada en una mena de resurrecció processista. Parlen d'embats democràtics i de mobilitzar “l'independentisme popular”. De fet, plantegen fins i tot que són “l'única alternativa independentista i d'esquerres que hi ha al Parlament”.

Dues persones en una conferència de premsa a l'aire lliure amb un micròfon i un cartell que diu “Impulsar Articular Vèncer”.

El mateix de sempre

Així s'ha expressat Susana Capelladas, la nova portaveu del partit, en una entrevista per a El Món. Capelladas ha tornat a insistir que la CUP ha passat pàgina i planteja una estratègia adaptada al nou escenari polític. Tres són els eixos d'aquesta estratègia: “alliberament nacional”, “transició ecosocial” i “defensa dels drets civils i polítics”:

En última instància, la CUP no s'ha mogut gens ni mica de les seves idees anteriors. Pels cupaires, el projecte independentista és indissociable d'aglutinar totes les causes socials hagudes i per haver-hi. Això explica que una de les curioses característiques del procés fos la infiltració de tota mena de problemàtiques 'woke', amplificades per la premsa subvencionada.

La CUP es manté així en la idea que l'independentisme és sinònim de l'esquerra. Per això diuen que és l'única alternativa al Parlament. Pretenen així poder disparar tant ERC (per no ser d'esquerres) com Junts (per no ser independentistes).

“Diem sempre que ara mateix som, segurament, l'única alternativa independentista i d'esquerres que hi ha i que, a més, té representació al Parlament. Davant d'un independentisme que no està fent d'independentisme i unes esquerres que no estan fent d'esquerres, tenim una altra veu clarament opositora, anticapitalista i independentista”. Així s'ha expressat la portaveu Capelladas.

Carles Riera de la CUP intervenint al Parlament amb altres diputats de la CUP per darrere mostrant una bandera estelada i una altra de Palestina

Les reaccions dels usuaris

Aquestes paraules no han convençut ni de bon tros els usuaris en xarxes socials. Han estat multitud els que s'han mostrat indignats davant d'aquesta reivindicació de la CUP. I és que, més que una opció independentista, per als usuaris, la CUP és una opció antiindependentista.

“Només sou un cavall de Troia”, “Afortunadament, tenim memòria”, “No sou ningú, heu perdut el crèdit”. "Les urnes us jutjaran", "Ara mateix feu més contra l'independentisme que contra l'espanyolisme". Així s'expressaven els usuaris, que ni de bon tros han perdut la memòria de tots aquests anys processistes.

➡️ Política

Més notícies: