Ignacio Garriga parlant en un micròfon.
POLÍTICA

Vox planta a Salvador Illa

Ignacio Garriga ha respost a la petició del president de la Generalitat per reunir-se

Salvador Illa va anunciar al debat de política general que una de les seves prioritats serà la recuperació de la normalitat institucional. Fidel al seu compromís, el nou president de la Generalitat ha emplaçat tots els partits del Parlament, inclosos Vox i Aliança Catalana, a una ronda de consultes. La seva voluntat és “abordar l'inici de la legislatura” i forjar “consensos i grans acords per a Catalunya”.

Vox ha respost a la petició de Salvador Illa amb una negativa. "Per respecte als nostres votants ia l´alternativa que Vox representa, no acudirem a aquesta farsa", ha anunciat Ignacio Garriga a través d´un comunicat.

Més detalladament, Garriga ha dit que Vox no vol “blanquejar” el govern del PSC, que “aplica polítiques separatistes i enfronta els catalans”. També els ha acusat d'“importar inseguretat als nostres carrers” i “silenciar” els seus votants “amb cordons antidemocràtics”. Finalment, ha recordat també la “trama de corrupció” que sobrevola sobre “Sánchez i el seu partit”.

El PSC no vol acords amb Vox

El plançó de Vox tampoc no tindrà grans implicacions, perquè el mateix Salvador Illa va manifestar el seu rebuig a arribar a acords amb Vox i Aliança Catalana. El president va intentar així evitar problemes amb els seus socis de govern, ERC i Comuns, amb els quals manté un 'pacte antifeixista' juntament amb Junts i la CUP. El PSC ha deixat molt clar que una cosa és “parlar” i reunir-se amb aquestes formacions, i una altra arribar-hi a acords.

El cordó sanitari que manté el PSC contra les formacions considerades d'“extrema dreta” és precisament una de les raons que ha portat Vox a rebutjar la reunió. Amb aquest gest, el grup liderat per Ignacio Garriga consolida la seva estratègia d'oposició dura davant de l'altre partit de la dreta constitucionalista, el PP.

Pel PSC, el 'no' de Vox no té més implicacions perquè la seva voluntat de forjar "consensos i grans acords" exclou clarament els d'Ignacio Garriga. Els socialistes se centraran a lligar el suport d'ERC i Comuns als pressupostos del 2025, i festejar Junts per ampliar la majoria parlamentària. En tot cas, el rebuig reforça la imatge del PSC de partit de la centralitat contra els wingerismes.

➡️ Política

Més notícies: