Pedro Sánchez al seu escó del Congrés mirant cap al sostre amb cara de preocupació
POLÍTICA

Més problemes per a Pedro Sánchez: una nova enquesta el situa fora de la Moncloa

Sumar s'enfonsaria i el PP podria governar amb comoditat encara que amb el suport de Vox

Just un any després que PSOE i Sumar firmessin l'acord de Govern, una nova enquesta revela que Pedro Sánchez perdria la majoria parlamentària que el manté al Govern. Segons el baròmetre de SocioMètrica per a El Español, el PSOE resistiria amb 120 escons, però els seus socis de govern s'enfonsarien. Això aplanaria el camí cap a la Moncloa d'Alberto Núñez Feijóo, que no obstant necessitaria el suport de Vox.

El gran beneficiat si ara hi hagués eleccions a Espanya seria el PP, que pujaria 7 punts i passaria de 137 a 156 escons. El problema per a Pedro Sánchez seria l'enfonsament de Sumar. La formació de Yolanda Díaz seria la gran derrotada, passant de 31 diputats a tan sols 10.

Muntatge de Pedro Sánchez i una urna electoral

Podem mantindria els tres diputats que té, i no hi hauria canvis significatius a la resta de partits del bloc d'investidura: ERC es quedaria amb 7, Junts, PNB i BNG en guanyarien un, i Bildu en perdria un. Això deixaria la coalició de Pedro Sánchez lluny de la majoria absoluta, amb 159 diputats.

Els 29 diputats de Vox, quatre menys que a les passades eleccions, serien més que suficients per al PP. A més podria ampliar la majoria amb partits com PNB, Coalició Canària o fins i tot el partit d'Alvise Péres (S'ha acabat la Festa), que podria irrompre amb un diputat.

Aquest dilluns a les 12:30h del migdia el CIS publica un nou baròmetre que reflectirà ja la crisi interna del PSOE i la crisi migratòria.

Pedro Sánchez resisteix, però perd la majoria

L'enquesta d'El Español reflecteix un clar canvi de tendència demoscòpic a Espanya. Si cau el Govern i hi ha eleccions al Congrés, Sánchez tornaria a resistir, però aquesta vegada a costa d'una dura patacada del seu principal soci. Sumar pagaria els plats trencats de la guerra amb Podem i la seva submissió al PSOE. Els de Yolanda Díaz quedarien dinou escons per sota de Vox, i només dos per sobre de Puigdemont.

Plànol mitjà de Pedro Sánchez i Yolanda Díaz de perfil, mirant-se fixament i somrient. Yolanda Díaz agafa de l'espatlla Pedro Sánchez mentre li dóna una mostra d'afecte amb la mà a la galta

A la dreta, en canvi, s'hi respira optimisme. L'enquesta assenyala una lleu caiguda de Vox, també frenat per la crisi interna, però la pèrdua de quatre diputats es veuria compensada per la pujada del PP d'Alberto Núñez Feijóo. Tot i que no podria governar en solitari, la debilitat de Vox li permetria governar amb més autoritat i amb una oposició fragmentada i molt afeblida.

Si com apunten les darreres enquestes el PSOE passa a l'oposició, s'accentuaria el debat intern per a la successió de Pedro Sánchez. També Sumar viuria el seu propi procés de catarsi, després de les darreres derrotes a Galícia, el País Basc i Catalunya. En definitiva, la dreta podria governar sense gaires problemes i centrar-se en l'acció de govern per revertir les polítiques del sanxisme.

Sánchez prepara canvis al Govern

L'enquesta afegeix més preocupació a l'entorn de Pedro Sánchez, que ja planeja canvis amb la clara consigna d'esgotar la legislatura costi el que costi. Sánchez prepara una renovació interna al PSOE per donar un nou impuls a l'acció de Govern, i la cita clau serà el congrés federal del 29 de novembre.

La cúpula sanchista del PSOE treballa en una ponència que aconsegueixi calmar les aigües a nivell intern, harmonitzant el finançament singular de Catalunya amb un augment dels recursos per a les comunitats autònomes. Això anirà acompanyat d'una renovació del nucli dur. Sánchez ja va demostrar en la seva última remodelació que no li tremola el pols, i cal esperar que aquesta vegada hi hagi una purga també a les territorials per acabar amb la dissidència interna.

El president del Govern, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, durant la sessió plenària al Congrés dels Diputats, el 21 de febrer del 2024, a Madrid

Pedro Sánchez s'ha convençut al llarg d'aquests últims anys que la supervivència del PSOE en depèn i que no necessita ningú per exercir el poder absolut al partit. Per això ni tan sols els intocables com María Jesús Montero o Félix Bolaños les tenen totes. Al PSOE comença a haver sotsobra, convençuts que vénen temps molt durs i que en aquests casos Sánchez és implacable.

➡️ Política

Més notícies: