Membres d'ERC i dels sindicats UGT i CCOO a Barcelona l'u de maig del 2024
POLÍTICA

Els sindicats majoritaris s'apunten als cordons sanitaris

Els líders de Comissions Obreres i UGT utilitzen la por a l'"extrema dreta' per celebrar l'u de maig

El primer de maig sempre és sinònim de manifestació i d'actes dels sindicats. Unes 5.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, s'han concentrat a Barcelona aquest migdia convocats per la UGT, CCOO per demanar una pujada del salari mínim i una reducció de la jornada laboral. La majoria de partits d'esquerra han secundat l'acte i han aprofitat per fer campanya electoral.

Els secretaris generals dels dos sindicats a Catalunya, Camil Ros de la UGT i Javier Pachecho de CCOO, no han dubtat a utilitzar el Dia Internacional dels Treballadors per pressionar els partits i entrar en campanya. Han coincidit a demanar un govern d'esquerres després del 12 de maig.

Pacheco demana no "malbaratar l'oportunitat" de fer un tripartit d'esquerres, perquè els treballadors "volen garantir que a Catalunya tornin a governar les esquerres amb solvència". És una forma indirecta, doncs, de demanar el vot des del sindicat per a ERC, els Comuns i el PSC, ja que la CUP acostuma a aliar-se amb sindicats minoritaris.

En el mateix sentit es manifestava Camil Ros, de la UGT i vinculat històricament a Esquerra. Directament, ha demanat “omplir les urnes de vots de progrés” i ha centrat el seu discurs a demanar la jornada de 32 hores i de quatre dies, en una carta als Reis des de la seva posició privilegiada.

Diverses persones amb banderes de CCOO durant una concentració per protestar per la negativa del Govern a negociar sobre el conflicte dels treballadors de Justícia

Els sindicats se sumen al cordó sanitari

Si una cosa està de moda a Catalunya, és fer un cordó sanitari a l'"extrema dreta" i fins i tot a les formacions de dreta tradicionals. Si no ets progressista, has de ser arraconat, com ja demanen els sindicats. Camil Ros ha demanat explícitament als catalans que no es deixin emportar "pels cants de sirena de l'extrema dreta". I s'ha sumat al discurs d'equiparar Vox i Aliança Catalana, no sigui el cas.

"Hi ha un corrent de fons molt perillós", afegia Javier Pacheco, de Comissions Obreres, que també ha demanat combatre els discursos "xenòfobs, homòfobs i masclistes". Per Pacheco, “l'extrema dreta s'està normalitzant”.

Comissions Obreres i UGT fa anys –dècades– que formen part d'un sistema de partits. No és estrany que tornin el favor a les formacions polítiques de cara el 12 de maig i se sumin a aquest cordó sanitari que ja apliquen ERC, la CUP i els Comuns.

➡️ Política

Més notícies: