Primer pla de Joan Ignasi Elena parlant i alçant el braç dret cap endavant
POLÍTICA

Joan Ignasi Elena i la seva curiosa decisió després de parlar de Sílvia Orriols

ERC podrà tenir un problema si una eventual majoria independentista depèn d'Aliança Catalana

La unitat de l'independentisme sempre va ser un miratge. El que hi ha hagut en realitat és processisme, és a dir, un grup de partits orbitant al voltant d'idees nacionalistes. Però la irrupció d'Aliança Catalana pot canviar completament aquest panorama i plantejar un dubte existencial a l'independentisme.

Els capricis de l'aritmètica

Votem amb l'extrema dreta si és necessària per aconseguir una majoria 'indepe' al Parlament? Aquesta és la pregunta que pot fer saltar les costures al processisme de Junts i, sobretot, dERC.

Aquesta circumstància depèn enterament del resultat electoral. Per ara, tot és molt incert i l'únic que és clar és que guanyarà el PSC. Però en sistemes parlamentaris com el nostre no importa el guanyador sinó l'equip. El dubte, doncs, és si l'independentisme sumarà per fer president Puigdemont.

El gran problema serà si Aliança Catalana entra amb força al Parlament i es converteix en una de les claus de la investidura. La imatge d'ERC, Junts, CUP i AC votant el mateix pot ser memorable.

I si necessiteu un vot d'Orriols?

“Amb Orriols no anirem ni a la cantonada”, així s'expressava el conseller Elena sobre un possible pacte electoral amb Aliança Catalana. L'argument és el de sempre: discurs d'odi, extrema dreta, és un partit que divideix la societat, etc.

Gemma Nierga li ha insistit a l'escenari d'una majoria de Junts i ERC que pogués necessitar Orriols. En aquest cas, diu la periodista, no podrien evitar que AC votés a favor seu. “Com podem evitar que ens voti Vox?”, ha dit el conseller Elena en resposta per intentar desfer-se. Però és una resposta insatisfactòria perquè és evident que Vox no votarà una majoria 'indepe'.

"És impensable que es pugui produir un acord d'aquestes característiques", conclou el conseller. Electoralment, ERC no pot dir res més. Però mai no cal subestimar els capricis de l'aritmètica parlamentària. Encara més si es tracta de partits processistes.

➡️ Política

Més notícies: