L'oferta socialista a ERC i Junts posa en alerta mitja Espanya
Les concessions del PSOE als processistes li poden sortir molt cares
El PSOE segueix preparant el terreny perquè partits nacionalistes, regionalistes i processistes com el PNB, Bildu, ERC, Junts o Coalició Canària votin a favor de la investidura de Pedro Sánchez. Tot i que de portes a fora intenta tenir un paper discret, els moviments subterranis ja han començat. I si, fins ara, havien estat els socis de Sánchez els que han mogut fitxa, ara els socialistes també han fet el primer pas. El problema és que aquesta primera idea que hi ha sobre la taula pot generar un problema a diferents regions d'Espanya.
Mentre ERC demana el traspàs de Rodalies, mantenir la taula de diàleg i negociar un nou finançament, Junts es manté en la seva posició de demanar l'amnistia i un referéndum. Saben que el PSOE no podrà complir les exigències, però aquesta és la seva posició inicial per escoltar contraofertes. I no s'han fet esperar. Salvador Illa, líder del PSC, va proposar fa unes hores la possibilitat de condonar el deute que Catalunya manté amb l'Estat a canvi que Junts i ERC donin el 'sí' a la investidura de Pedro Sánchez.
Aquesta proposta ja està aixecant moltes ampolles a la resta d'Espanya. La primera reticència pública ha arribat, fins i tot, des del mateix partit socialista. María Jesús Montero, ministra d'Hisenda en funcions, va qualificar la idea com a “precipitada”. Això sí, malgrat la negativa inicial, sí que ha proposat de modificar el sistema de finançament autonòmic a Catalunya.
La ministra en funcions ha volgut rebaixar la proposta del PSC perquè sap que condonar el deute de Catalunya provocaria un terratrèmol a mitja Espanya. De fet, només amb que s'hagi llançat la proposta a l'aire, ja ha generat moltes crítiques per part de diverses comunitats autònomes.
Mitja Espanya en alerta
El govern madrileny d'Isabel Díaz Ayuso ha estat el més contundent de tots. Rocío Albert, consellera d'Economia de la Comunitat, ha parlat amb ElMón per qualificar la proposta d'“aberració que perjudicaria tot l'Estat”. A més, ja ha deixat clar que, en cas que la idea de condonar el deute català tiri endavant, l'executiu d'Ayuso “s'hi oposarà amb tots els mitjans”.
Tampoc no ho veuen amb bons ulls des de Múrcia, que fa temps que demanen abordar el tema del deute acumulat de les autonomies amb l'Estat. Segons han expressat fonts de la Conselleria d'Hisenda de la regió a ElConfidencial, aquest tema “no pot ser objecte de negociacions particulars amb el secessionisme”.
El mateix pensen des de València. Creuen que és una qüestió que “no hauria de ser tractada de manera bilateral”. I a més, asseguren que “no hi ha dubte que la Comunitat Valenciana ha de rebre el mateix tracte”. I és que, com apunten des d'ElConfidencial, el seu deute amb l'Estat és de més de 46.000 milions d'euros -uns 9.000 menys que Catalunya-.
En una situació semblant es troba Andalusia. Es tracta, doncs, de 4 comunitats autònomes que, en aquests moments, estan governades pel Partit Popular. I ja han deixat clar que no pensen tolerar cap tracte de favor Catalunya a canvi de permetre la investidura de Pedro Sánchez.
Més notícies: