Pla mitjà de Santiago Abascal amb Iván Espinosa dels Monteros desenfocat, de perfil i situat davant seu
POLÍTICA

S'agreuja la crisi interna de Vox

Es trenca l'executiva nacional i demanen a Abascal un congrés de renovació

La renúncia del metge Juan Luis Steegman a rellevar Iván Espinosa de los Monteros com a diputat al Congrés aprofundeix la crisi interna de Vox. Steegman no sols ha rebutjat recollir l'acta de diputat, sinó que també ha abandonat el Comitè Executiu Nacional. I no es descarten noves renúncies els propers dies.

La velocitat dels esdeveniments fa pensar que la fractura dins de Vox ja no té marxa enrere. Jorge Buxadé, amb el beneplàcit de Santiago Abascal, ha encapçalat un gir ideològic lepenista, consistent a buscar el vot obrer amb un discurs antiimmigració. Una deriva a la qual, com a Espinosa de los Monteros, també es va oposar Steegman.

El sector ultraliberal considera que la radicalització ideològica i la progressiva marginació dels actius més ben preparats és el que ha limitat electoralment Vox. L'abandó de Steegman deixa ara una vacant al Comitè Executiu. Veus internes demanen un congrés refundacional.

Buixadé, cada cop més sol però amb més poder

A la cúpula del Comitè Executiu hi ha Santiago Abascal, president de Vox, i Ignacio Garriga, secretari general. Per sota hi ha tres vicepresidències, ostentades per Javier Ortega Smith, Reyes Romero, i Jorge Buxadé. A més hi ha un tresorer, Pablo Sáez, i sis vocals, entre els quals hi havia Juan Luis Steegman.

Fotomuntatge en blanc i negre dels membres de Vox Ignacio Garriga i Jorge Buxadé, mirant atentament el líder del partit Vox, Santiago Abascal

La sortida de Steegman amenaça encara més els equilibris i contrapesos dins del partit, i deixa el camí lliure al sector ultradretà. Cosa que contrasta amb l'oposició creixent dins del partit contra Buxadé. Diversos membres de l'executiva i exdirigents de Vox el van assenyalar directament pel fracàs electoral.

L'acusen d'haver dissenyat una campanya amb missatges i gestos radicalitzats que han fet fora una part de l'electorat. A més, també l'assenyalen per haver orquestrat l'estratègia de pactes després de les eleccions del 28-M. Sota el comandament es van produir els desastres d'Extremadura i Múrcia.

Demanen un congrés refundacional

Per a molts exdirigents de Vox, la deriva sota la influència de Buxadé dóna la imatge d'un partit caòtic i poc fiable a la gestió. L'elecció de la vacant que deixa Steegman al Comitè Executiu serà clau. La direcció pot optar per consolidar el radicalisme o fer un gir buscant els contrapesos.

Muntatge de fotos de Santiago Abascal amb el logo de VOX de fons

A l'horitzó hi ha el congrés de refundació del partit, que els càrrecs provincials han demanat a la direcció. Demanen un procés de renovació davant de “la gravetat de la situació” que amenaça fins i tot amb la supervivència de la formació.

Molts assenyalen el perill que Vox acabi com a Ciutadans. El PP encara es manté prudent, però espera el seu moment per llançar-se sobre l'electorat del partit d'Abascal. Aleshores, només la recuperació dels contrapesos podria evitar una sagnia de vots que seria el principi de la fi per als verds.

➡️ Política

Més notícies: