Primer pla de Carles Puigdemont visiblement preocupat
POLÍTICA

Nova derrota judicial de Carles Puigdemont

El Tribunal Constitucional rebutja el recurs de l'expresident

Una altra garrotada per a Carles Puigdemont. El Tribunal Constitucional ha tombat el darrer recurs contra l'ordre de detenció emesa pel jutge Pablo Llarena. L'òrgan ha rebutjat el recurs per dos vots a un. La decisió arriba en plenes negociacions del PSOE amb Junts per la investidura de Pedro Sánchez.

Cal recordar que el jutge instructor de la causa del procés va canviar l'ordre de detenció de Puigdemont, però va acordar processar-lo per desobediència i malversació. El mes de juny passat, la Sala d'Apel·lació del Suprem va confirmar la decisió. Això afecta tant a l'expresident com a l'exconseller Toni Comín.

Va ser llavors quan tots dos van presentar un recurs d'empara al Tribunal Constitucional, que ara revoca el procediment. Una majoria dels magistrats no observen una violació dels drets fonamentals que justifiqui el recurs.

Sense immunitat

Es tracta d'una nova garrotada per a Carles Puigdemont, que va confiar tota la seva estratègia en la batalla judicial. El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) li va retirar recentment la immunitat de què gaudia en la qualitat de parlamentari. La decisió haurà de ser confirmada o revocada pel Tribunal Superior de la Unió Europea (TJUE).

La Fiscalia va sol·licitar el mes de juny passat la reactivació de l'ordre internacional d'arrest i extradició de l'expresident fugat. Ho va fer només unes hores després de les eleccions del 23-J. Just quan Junts havia esdevingut la clau de la investidura de Pedro Sánchez.

Montaje con un plano medio de Carles Puigdemont con la mano derecha en la frente y Pablo Llarena

El jutge Llarena va rebutjar la petició de la Fiscalia. El jutge instructor esperarà que el TJUE es pronunciï abans de reactivar l'euroordre, assenyalant així que els temps de la justícia no necessàriament coincideixen amb els de la política. Ara, el Constitucional ha clavat un altre cop dur a l'expresident refugiat a Waterloo.

Polèmica decisió

La decisió del Tribunal Constitucional està generant molta controvèrsia, perquè s'ha produït en ple mes d'agost i a les portes del debat d'investidura. La decisió s'ha pres a la sala de vacances del TC. Una sala de circumstàncies, en què hi havia majoria de magistrats conservadors.

Diversos mitjans s'han avançat a qualificar el rebuig del recurs com un cop dels magistrats conservadors. Els acusen d'aprofitar que la sala està de vacances per condicionar la investidura.

➡️ Política

Més notícies: