Pedro Sánchez en un acte electoral del PSOE amb rostre de preocupació
POLÍTICA

El PSOE ja fa les primeres concessions a ERC

Els socialistes unten amb diners i càrrecs el partit d'Oriol Junqueras per tenir el seu suport

Un cop coneguts els resultats del 23J, l'única opció del PSOE de seguir aferrat al poder era repetir un Frankenstein amb tots els partits nacionalistes i independentistes del Congrés. Per aconseguir-ho, la tàctica socialista passava per convèncer primer els potencials socis més dòcils, com ERC, Bildu o el PNB. I després assaltar l'os més dur de rosegar: Junts per Catalunya.

Quan falta menys d'una setmana per al primer dia clau de la legislatura -dijous 17 es confecciona la Mesa del Congrés-, el PSOE ja ha fet les primeres concessions a ERC per assegurar-se el seu suport. En resum, els republicans no tindran cap problema a votar a favor del candidat socialista a la presidència del Congrés a canvi de diners i càrrecs.

La futura diputada d'ERC a Madrid, Teresa Jordà, ha assegurat que el PSOE els “garanteix” que podran formar un grup parlamentari propi. ERC per si mateixa no compleix els requisits necessaris per tenir-lo, però la Mesa del Congrés té mecanismes per poder-ho permetre. Per tant, si els socialistes s'apoderen d'aquest òrgan, permetran als republicans tenir aquest grup parlamentari propi que els dona diversos avantatges. Amb aquest acord, ERC podrà ingressar uns 50 000 euros mensuals, tenir més veu a les sessions del Congrés i tenir presència a totes les comissions. 

També s'espera que el PSOE faci les mateixes concessions a Junts per Catalunya. El partit de Puigdemont tampoc compleix els requisits per tenir grup propi, però els socialistes també estarien disposats a cedir en aquest terreny a canvi del 'sí' dels juntaires. Això sí, malgrat el moment econòmic que viuen després de la pèrdua de poder a Catalunya, encara no és clar que Junts estigui disposat a cedir el seu suport a canvi (només) de tenir un grup parlamentari propi.

Plànol mitjà d'Oriol Junqueras durant un míting d'ERC a la campanya de les eleccions municipals del 2023

Però aquí no acaben les concessions del PSOE a Esquerra. Segons NacióDigital, la intenció de Pedro Sánchez és regalar a ERC (i també al PNB) diverses presidències de comissions a processistes i nacionalistes. D'aquesta manera, els socialistes es volen garantir suports suficients gràcies a concedir diners i càrrecs als seus futurs aliats.

Segons informa La Vanguardia, el BNG és un altre dels partits que ja tindria decidit el suport a la candidatura socialista per a la Mesa del Congrés. Tampoc no es preveu que Bildu posi gaires condicions perquè la tercera autoritat del país sigui algú del PSOE. Amb el suport d'aquests tres partits -i de Sumar-, Pedro Sánchez confia tenir més força per convèncer Junts. I també un PNB que ja ha mostrat públicament la seva preferència cap al PSOE.

El que és clar és que els pròxims dies seran clau per determinar, d'una banda, qui es queda amb la presidència del Congrés. I de l'altra, per veure com afronten els diferents partits el tram decisiu de les negociacions per investir un president del govern.

➡️ Política

Més notícies: