Només el 26% dels espanyols recolzen l'amnistia de Pedro Sánchez
Els resultats de l'enquesta sobre l'amnistia feta pel GESOP han estat clars: 2 de cada 3 espanyols hi estan en contra
El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez , ha enfrontat crítiques i divisions dins del país després de la presentació de la llei d'amnistia . Destinada a perdonar judicialment tots els encausats pel procés independentista català des del 2012. La mesura es troba en les primeres etapes de la seva tramitació al Congrés.
Segons ha revelat l'Enquesta Política d'Espanya del Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP), ha generat opinions majoritàriament negatives entre els ciutadans espanyols. D'acord amb l'enquesta, dos terços de l'electorat espanyol s'oposen a l'amnistia (65,9%), mentre que només un de cada quatre ciutadans (26,7%) és a favor de la mesura.
Els partits polítics contra l'amnistia
L'oposició supera el 90% a la franja que va des del centre fins a la dreta. El rebuig és especialment marcat entre els votants de PP i Vox. Assolint el 95,9% entre els seguidors de Vox i el 98% entre els del Partit Popular (PP).
Fins i tot entre els votants del Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE), principal impulsor de l'amnistia, hi ha una divisió significativa, amb gairebé la meitat en desacord (49,7%) i un 40,5% a favor.
L'electorat de Sumar, defensors de la necessitat de la llei d'amnistia, mostra més suport a la mesura. Un 61,7% dels votants a favor i un 29,7% en contra. Entre els simpatitzants del Partit Nacionalista Basc (PNB), un 54,5% dona suport a la norma, encara que un 27% opta per no pronunciar-se.
La divisió ideològica també es reflecteix a l'enquesta, amb un 55,8% dels espanyols que es consideren d'esquerres a favor de l'amnistia i un 33,1% en contra. En canvi, entre els que es declaren de centreesquerra, el 48,9% hi està en contra i el 43,4% a favor.
Els partidaris d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) recolzen l'amnistia de manera unànime, amb un 100% de suport. D'altra banda, entre els votants de Junts per Catalunya, la mesura compta amb un suport sòlid, que arriba al 93%. Aquestes xifres indiquen un fort consens dins dels partits independentistes catalans, els principals beneficiats.
Què opinen les comunitats autònomes?
A nivell regional, l'oposició a l'amnistia preval a la majoria de les comunitats autònomes, amb excepció de Catalunya i el País Basc. A Catalunya, més de la meitat de la població (55,2%) dona suport a la llei d'amnistia, encara que un 32,4% s'hi oposa.
Al País Basc, les opinions estan dividides, amb un 43,8% a favor i un 41,6% en contra. D'altra banda, a la resta d'Espanya, la resistència a l'amnistia varia des del 54,5% a Galícia fins a un 85,7% marcat a Castella i Lleó.
L'amnistia per edats
Si analitzem detalladament els resultats segons grups d'edat, s'observa que l'oposició a l'amnistia és lleugerament menor als extrems de l'espectre demogràfic. Tant entre els més joves (de 18 a 29 anys) com entre els més grans (a partir de 60 anys), sis de cada deu persones donen suport a l'amnistia.
Tot i això, el desacord augmenta significativament en el grup de votants de 45 a 59 anys, on el 69% està en contra (amb només un 25% a favor). A la franja de 30 a 44 anys, el 72% mostra oposició (amb només un 20,6% a favor).
Pel que fa a les diferències de gènere, l'amnistia troba més resistència entre els homes que entre les dones. El 70,8% dels homes rebutgen el perdó judicial als independentistes, mentre que el 24,5% el recolzen. D'altra banda, el 61,3% de les dones deploren la mesura mentre que el 28,8% l'avalen.
Més notícies: