Primer pla de Pedro Sánchez amb cara de circumstàncies i de fons una senyera
POLÍTICA

Pedro Sánchez segueix en caiguda lliure

L'amnistia passa factura al PSOE


Els pactes amb els independentistes han permès a Pedro Sánchez retenir el govern, però a la llarga li podrien passar factura. Així es desprèn de les darreres enquestes sobre la intenció de vot dels espanyols. El PP creix i el PSOE s'enfonsa, mentre que Sumar i Vox mantenen viva la pugna pel tercer lloc.

L'enquesta del Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a Premsa Ibèrica mostra un distanciament entre Feijóo i Sánchez. Si avui hi hagués eleccions al Congrés, els populars passarien de 137 diputats a 150. El PSOE, en canvi, baixaria dels 121 a una forquilla de 105-110.

En percentatge, el PP creix del 32,7% al 35,2%, cosa que suposa dos punts i mig més en quatre mesos. En estimació de vot, els socialistes passen del 31,4% al 27,3%, és a dir, que perdrien 4 punts des del 23-J. Això vol dir que el PP de Feijóo augmenta 6,5 punts el seu avantatge sobre el PSOE de Pedro Sánchez.

La dreta podria governar

Segons l'enquesta del GESOP, Vox es mantindria amb el 12,5% dels vots i entre 30 i 35 diputats. Això permetria a Feijóo ser president. En la pitjor previsió (145+30) es quedaria a un escó de la majoria absoluta, mentre que a la previsió més alta arribaria de sobres, amb 185 diputats.

En canvi, l'esquerra perd força i quedaria lluny de poder formar una majoria de govern amb els socis. Sumar també es manté amb el 12,5% dels vots i entre 30 i 35 diputats. Però la caiguda del PSOE fa que el tàndem passi de sumar-ne 152 a quedar-se amb 135-145.

L'enquesta mostra un manteniment del vot per part dels partits independentistes. Tant ERC com Junts aguanten el tipus, en estimació de vot i en diputats, quedant-se amb 7 diputats o fins i tot sumant-ne un més. La resta de partits sumarien entre 16 i 18 diputats.

Feijóo trenca el sostre dels 150

Una altra enquesta, la d'Hamalgama Mètrica per a Vozpópuli, confirma l'auge del PP fins als 151 escons, i el càstig al PSOE fins als 113. Segons aquest baròmetre, Vox perdria dos diputats i Sumar-ne quatre. I la dreta podria governar amb una majoria folgada de 182 diputats.

L'enquesta de Sociomètrica dóna encara més avantatge als d'Alberto Núñez Feijóo, amb fins a 155 diputats. En aquest cas, el PSOE aconseguiria mantenir millor el tipus, passant de 121 a 117. Sumar i Vox pagarien els plats trencats amb una baixada de 32 a 26 en el cas dels de Santiago Abascal, i de 31 a 24 per als de Yolanda Díaz.

Totes les enquestes mostren un vot de càstig al PSOE i la concentració del vot al PP de Feijóo. Ferraz mira amb preocupació la tendència de vot i marca com a prioritat absoluta l'estabilitat de la legislatura. La consigna és clara, resistir al poder i aguantar quatre anys fins que passi el vendaval de l'amnistia.

 

➡️ Política

Més notícies: