La primera mesura del nou Gobierno: que els autònoms paguin més impostos
Segons les pròpies estimacions del Fisc, la mesura de María Jesús Montero arribarà a uns 500.000 autònoms
El Ministeri d'Hisenda ja té una primera mesura: eliminar l'ajuda a autònoms en mòduls per combatre la inflació. L'any 2022, estava ajuda es trobava al 15% i el 2023 va baixar al 10%. Ara, la intenció és que arribi al 5%: afectarà 500.000 autònoms i suposarà uns 120 milions d'euros.
En què consisteix el règim de mòduls dels autònoms?
A Espanya, el règim d'estimació objectiva o mòduls és un sistema simplificat de tributació que s'aplica a determinats contribuents, especialment autònoms. Aquest règim té com a objectiu facilitar els pagaments així com la càrrega administrativa que suposen.
El més característic d'aquest règim són els anomenats “criteris objectius”. En lloc de calcular l'impost amb els beneficis i les despeses reals, s'utilitzen paràmetres objectius preestablerts per determinar la base imposable. Un exemple serien els metres quadrats que ocupa la parada d'un comerciant al mercat.
De Montoro a Montero
El polèmic ministre d'Hisenda Cristóbal Montoro va intentar reduir al màxim aquest règim de tributació. Es prestava massa al frau en la forma de factures falses, a més de la manca de controls efectius. Per això, Montoro va intentar baixar el límit d'ingressos a partir del qual no es poden tributar per mòduls: de 450.000 a 150.000.
Al cap de poc, Rajoy va suavitzar la mesura que li va proposar el ministre i va posar el llindar en 250.000 euros. Després, la intenció de portar-lo a 150.000 es va posposar per al 2018. Hi va haver alguns que van témer pel règim en si mateix amb el sistema perquè els autònoms cotitzessin pels seus ingressos reals.
El cas és que Pedro Sánchez ha mantingut aquesta pròrroga sense fi en què es troben uns 500.000 autònoms. Aleshores, aplicada la mesura a tots aquests autònoms, el govern preveu embutxacar-se 120 milions d'euros. Això, però, no ve de nou.
Va ser el ministre Escrivà qui va proposar eliminar definitivament aquest règim impositiu amb la seva controvertida mesura de cotitzar en funció dels ingressos reals. Ara, la seva companya d'Hisenda sembla que donarà carpetada a un sistema que ningú no s'atrevia a tocar.
Més notícies: