Primer pla de Pere Aragonès visiblement avorrit
POLÍTICA

L'independentisme, en caiguda lliure

La primera enquesta del 23-J confirma el descens dels partits independentistes

Sense gairebé temps per assimilar els resultats de les eleccions municipals i autonòmiques del 28 de maig, Espanya s'està submergint en una altra cita electoral. L'avançament de les eleccions generals al 23 de juliol significa que el ball electoral ja ha començat. I la primera enquesta envia un missatge clar: es confirma la caiguda de l'independentisme a Catalunya.

El Confidencial ha publicat aquest dimecres la primera enquesta del 23-J. Un sondeig que dona una clara victòria al Partit Popular, que podria governar fàcilment amb el suport de VOX. Més enllà de la derrota que suposaria per a Pedro Sánchez, el moviment independentista català també seria un altre dels grans perdedors, segons el diari.

ERC continuaria en la seva caiguda lliure que va començar el passat 28-M i perdria 2 dels 13 escons que té actualment, mantenint-ne 11. Per la seva banda, Junts no aconseguiria aprofitar la caiguda dels republicans i mantindria els mateixos 8 escons que té actualment. No obstant això, com a mínim no perdrien cap diputat, a diferència d'ERC.

Enquesta sobre intenció de vot per a les eleccions del 23 de juliol

La CUP, a l'aire

Un cas a part és la CUP. L'enquesta d'El Confidencial no li atorga cap representació, tot i que marca l'opció “altres” amb 2 escons. Més enllà dels anticapitalistes, altres partits que buscaran ocupar qualsevol d'aquests dos escons serien Teruel Existe o el Partit Regionalista de Cantàbria, entre d'altres.

En qualsevol cas, sembla poc probable que la CUP pugui mantenir els 2 escons que té actualment. De fet, encara no està clar que es presentin a aquestes eleccions convocades amb antelació per Pedro Sánchez.

L'enquesta d'El Confidencial no està dividida per comunitats, de manera que no és possible conèixer els resultats que obtindrien partits com el Partit Socialista, PP, VOX o Sumar a Catalunya. El que està clar és que la desfeta independentista es confirmaria en aquest nou cicle polític.