Un home pensatiu en primer pla amb una manifestació de fons on es veuen pancartes sobre vivenda.
POLÍTICA

El moviment de l'habitatge, el nou 15-M que tem el Govern de Pedro Sánchez

El PSOE vol neutralitzar el pes de Podem i dels sindicats de la vivenda

Ni l'amnistia ni el cas Koldo, la cosa que pot acabar desgastant el Govern de Pedro Sánchez fins a fer-ho caure és la crisi de l'habitatge. Això és el que pensen amplis sectors del PSOE, preocupats per la deriva que està prenent aquest problema i el descontentament social que provoca. Fins al punt que l'entorn del president Sánchez s'ha proposat contrarestar subtilment el moviment perquè no acabi esclatant en un nou 15-M.

La manifestació de milers d'espanyols als carrers diumenge passat “per un habitatge digne” ha causat inquietud al Govern. Feia temps que un problema social no generava tanta indignació i de manera tan visible als carrers. Les manifestacions contra l'amnistia van ser fàcils de contrarestar per al Govern perquè estaven promogudes per la dreta i l'"extrema dreta", però això és una altra cosa.

Una multitud de persones participa en una manifestació, algunes porten pancartes i banderes, mentre un individu sosté un cartell que diu “Ministeri de Supervivència”.

La contradicció que planteja al Govern socialista és majúscula, entre altres coses perquè despulla el fracàs de les polítiques socials que sempre han estat l'escut de Sánchez. Encara més, si tenim en compte que el PSOE governa amb els hereus de Podem que sempre van prendre la bandera de la vivenda com a principal reivindicació. Pedro Sánchez té un pla, i consisteix a cooptar el moviment a través de les joventuts socialistes.

Un problema que preocupa i molt el Govern

Si Pedro Sánchez ha aconseguit resistir al poder contra vent i marea fins ara, ha estat gràcies a presentar-se com l'última esperança contra l'onada ultraconservadora a Europa. Però això, a més de la retòrica, ha de venir acompanyat de fet. Per això els freqüents paquets de mesures socials que anuncia el Govern, amb el missatge que “no deixem ningú enrere”.

Però el govern d'esquerres ha estat incapaç de mitigar el problema principal, sobretot dels joves, que és el de l'accés a l'habitatge. Les diferents lleis i mesures impulsades pel PSOE i Sumar no han funcionat, i als carrers hi ha un clam contra el problema de l'habitatge com a reflex de la precarietat de la joventut. Això contradiu de manera perillosa la imatge que vol donar “el Govern més progressista de la història” i alerta del risc d'un esclat social.

No és estrany que aquest mateix dilluns el mateix Pedro Sánchez anunciés molt de pressa un nou paquet d'ajudes als joves per al lloguer. Una mesura per cert molt criticada per sectors de l'esquerra, que adverteixen que sense un límit als preus del lloguer aquestes ajudes acabaran a la butxaca dels rendistes. Un nou fracàs del Govern socialista, al qual només li queda una sortida.

El pla per neutralitzar un nou 15-M

Aquesta sortida consisteix a intentar controlar el moviment o apoderar-se'n. Pedro Sánchez ha donat ordres de convertir l'habitatge en un tema central al proper congrés del PSOE, al novembre, i que siguin les joventuts les que portin la veu cantant. A través de les Joventuts, el líder socialista vol enfosquir el protagonisme que a les marxes del cap de setmana passat van tenir altres partits com Podem i entitats socials com el Sindicat d'Inquilins.

Dues persones sostenen documents dels partits “comuns” i “PSC” en un entorn de biblioteca.

Preocupa especialment aquesta darrera organització, que va demanar la dimissió de la ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, i va culpar el Govern de la crisi. L'estratègia consisteix que les joventuts socialistes ara enarborin aquesta bandera, i que desplacin el focus del Govern central a les comunitats que és on resideixen les competències d'habitatge. Això connecta amb l'altra pota del pla, que és presentar el govern de Salvador Illa a Catalunya com a exemple del compromís socialista en aquest àmbit.

Allà, la bona sintonia entre Comuns i el PSC ha derivat en un compromís del govern català per a la construcció d'habitatge públic i la limitació dels lloguers. Sánchez intentarà neutralitzar el pes dels sindicats d'inquilins hostils amb el Govern i presentar els avenços a Catalunya com a credencial del seu compromís. Tot, per impedir que el descontentament vagi més ara que l'Executiu socialista no travessa el seu millor moment.

➡️ Política

Més notícies: