Dues persones en una videotrucada en un programa de televisió en directe amb un tema sobre els límits del lloguer temporal.
POLÍTICA

Per què els mitjans catalans només parlen d'habitatge i d'Israel

L'esquerra té 29 de 135 diputats al Parlament, però segueix marcant el relat mediàtic

Aquesta setmana, en un sol matí, el portaveu del Sindicat d'Inquilines de Catalunya va visitar el plató de TV3 i Catalunya Ràdio. El tour coincideix amb la sobreexplotació mediàtica del tema de l'habitatge que s'està veient aquests dies a la premsa pública i subvencionada a Catalunya. L'altre tema omnipresent és la política internacional, que es reparteix entre l'interès per l'Orient Mitjà -en contra d'Israel- i les eleccions nord-americanes -en contra de Donald Trump .

Un palestí camina entre la runa d'un edifici destruït per un atac aeri israelià mentre continuen els combats entre tropes israelianes i militants islamistes de Hamàs

A què obeeix aquest interès sobtat per l'habitatge i la política internacional? D'una banda, és innegable que es tracta de temes d'actualitat rabiosa. L'habitatge pels tràmits al Congrés dels Diputats i les manifestacions al carrer contra el Govern. La política internacional per l'enquistament de la guerra a Gaza i al Líban, i unes eleccions nord-americanes que poden canviar el rumb de la geopolítica.

D´altra banda, és evident que l´esquerra woke segueix marcant l´agenda mediàtica a Catalunya. I que la vivenda i la guerra a Gaza permeten imposar el seu relat ara que el context els és desfavorable, i amagar altres temes més incòmodes com la crisi migratòria i la inseguretat.

D'aquesta manera, es dóna la paradoxa que els partits que només tenen 29 diputats -si sumem ERC, CUP i Comuns- controlen el relat mediàtic a Catalunya. Tot plegat, gràcies als mitjans públics i subvencionats que segueixen al servei d'aquests partits.

Biaix ideològic als principals mitjans

Aquests mitjans, que aconsegueixen un ressò més gran gràcies a les generoses subvencions o al pressupost que reben de la Generalitat, solen tenir un clar biaix ideològic. No es tracta només de sobrerepresentar uns temes per amagar-ne d'altres, sinó també de donar veu a una part del conflicte per imposar un relat. Això es veu clarament amb el tema de l'habitatge, donant veu a plataformes com el Sindicat d'Inquilines i entitats socials vinculades al món de la CUP i els Comuns. També amb Israel, fent veu a periodistes i experts propalestins, i silenciant o minimitzant discursos de l'altre bàndol.

Temes que també són de rabiosa actualitat com la crisi migratòria o la inseguretat queden en canvi en un segon pla. I quan són tractats, posen l'accent a l'extrema dreta, el racisme i els discursos d'odi.

L'entramat mediàtic a Catalunya contravé els principis de pluralitat informativa, bàsica per al bon funcionament d'una societat democràtica. Això arriba a la seva màxima expressió amb la informació, on directament se censura o demonitza alguns partits polítics que molesten el poder o suposen una amenaça per a la seva supervivència.

L'esquerra ha perdut el relat

El revers d‟aquesta situació són les xarxes socials, que l‟esquerra demonitza perquè no les pot controlar. Plataformes com X han esdevingut un espai on denunciar la censura informativa dels mitjans catalans i mostrar la pluralitat d'opinions en temes que ja no són tabú.

Si les xarxes socials permeten prendre el pols de la societat amb més fidelitat que els mitjans a sou del poder, aleshores és clar que l'esquerra ha perdut el relat. Això explica alhora perquè segueixen imposant el seu relat als mitjans públics i subvencionats, parlant d'uns temes i no d'altres, i sempre amb una mateixa línia editorial.

➡️ Política

Més notícies: