Pla mitjà de Carles Puigdemont somrient i aixecant el puny en senyal de victòria
POLÍTICA

De l'estratègia amb el PSOE a la llista de Puigdemont: arrenca el congrés de Junts

L'expresident vol impulsar un gran espai independentista liderat per ell i les seves persones de confiança

Aquest divendres comença a Calella el congrés nacional de Junts, que blindarà el poder de Carles Puigdemont i revalidarà la seva estratègia amb el PSOE. El congrés arrenca amb 354 esmenes a les ponències, la majoria de les quals, el 60%, sobre el procés d'elecció de la nova adreça. Puigdemont encapçala l'única llista en què ha col·locat les persones de confiança, encara que una part de la militància sol·licita que es voti nom per nom.

La cúpula de Junts ha canviat el sistema d'elecció per votar una llista tancada i impedir que la militància pugui impugnar alguns noms de la llista. Una clara maniobra per blindar els afins de Puigdemont, que vol tenir el poder absolut en aquesta nova etapa del partit.

El congrés també servirà per redimensionar el paper de Laura Borràs, que assumirà la direcció de la nova fundació del partit. La caiguda de Borràs no va en detriment del pluralisme polític del partit, que s'amplia amb l'absorció de Demòcrates i l'ascens d'Antoni Castellà. Puigdemont vol que aquest congrés sigui el punt de partida de crear un gran espai independentista liderat per ell.

L'altra clau del congrés serà la consolidació de la relació amb el PSOE, iniciada amb el pacte d'investidura el novembre del 2023. Hi ha una voluntat de reafirmar l'estratègia de la confrontació, però descartant una moció de censura contra Pedro Sánchez. En definitiva, un congrés per entronitzar Carles Puigdemont perquè tot canviï sense canviar res.

Carles Puigdemont vol un suport unànime

La llista única fa preveure una victòria sense sorpreses per a Carles Puigdemont, però amb això no n'hi ha prou. L'expresident vol un suport unànime de la militància a la llista per aclarir els dubtes oberts aquests últims mesos sobre el seu lideratge. Sobre el congrés planeja l'ombra del sector pragmàtic de Junts, que critica la deriva puigdemontista i demana un replegament ideològic per tornar a la vella Convergència.

Tot i que Puigdemont continua sent indiscutible per a molts sectors, també hi ha qui el culpa del cicle electoral negatiu. Un cicle que ha portat Junts a perdre poder territorial ia quedar relegat a l'oposició al Parlament.

Puigdemont vol fer un cop de la taula i obtenir un contundent resultat que acabi amb el debat. Tornar a la presidència del partit li permetrà tenir més presència a la política catalana a partir d'ara. També vol exercir un poder de comandament absolut, i per això s'envoltarà de persones lleials com ara Míriam Nogueras, Josep Rius, Salvador Vergés i Mònica Sales.

Jordi Turull guanya el pols a Laura Borràs

L'altra consigna és acabar amb la bicefàlia que ha enfrontat Jordi Turull (secretari general) amb Laura Borràs (presidència), i que ha debilitat orgànicament el partit. Turull mantindrà la secretaria general en una unitat d'acció sense fissures amb Carles Puigdemont, que relega Laura Borràs al nou think tank del partit. Però aleshores, què passarà amb els borrasistes?

Puigdemont vol compensar la degradació de Laura Borràs amb l'ascens de noves cares que reflecteixin la pluralitat ideològica del partit. La seva idea és crear un espai independentista ampli on hi càpiga tothom per disputar l'hegemonia a una ERC debilitada i una Aliança Catalana en auge. Puigdemont aprofitarà el congrés per fer una crida a la unitat independentista amb la creació d'un gran moviment i el lideratge de la societat civil.

Al congrés d'aquest cap de setmana es debatrà també la línia ideològica del partit. Entre les esmenes, hi ha qui demana impugnar l'hegemonia del pensament woke, demagògic i bonista per reconstruir un projecte d'ordre.

Què passarà a partir d'ara amb el PSOE?

Junts també ha de definir la seva vacil·lant relació amb el PSOE, i aquesta serà altres de les claus d'aquest congrés. Puigdemont vol seguir marcant distàncies amb els socialistes, però sense desaprofitar la posició de força que té ara mateix al Congrés dels Diputats. Una posició que li permet disputar el relat a ERC i continuar tenint protagonisme malgrat estar a l'oposició a Catalunya.

Puigdemont vol que el congrés avali l'estratègia de la confrontació, mantenint sempre el poder de decisió en una cúpula que ara controlarà encara més. Tot i el distanciament, Junts i PSOE haurien acostat posicions a l'última cimera a Suïssa i després d'alguns dubtes Puigdemont hauria renunciat a la idea de la moció de censura. Li és més útil un Pedro Sánchez debilitat que l'incert escenari que s'obriria amb la caiguda i que l'obligaria a acostar-se al PP.

En aquest congrés vol reforçar la prioritat de temes com ara el finançament i la immigració, però també l'oposició dura cap a Salvador Illa a Catalunya. A Puigdemont el preocupa que ERC pugui marcar el relat amb el finançament singular, així que la seva oposició al PSC és clau per desemmascarar l'aliança d'Esquerra amb els socialistes.

➡️ Política

Més notícies: